Den nyligen publicerade Stockholmsenkäten, som bl.a. följer ungdomars alkohol- och narkotikavanor, har fått SvD:s ledarredaktion att utbrista: Svartspriten flödar till ungdomarna! Men jag undrar hur de läser. Visst, det har skett en viss ökning sedan 2006, men om man jämför med siffrorna från 1998 så ser det betydligt ljusare ut. Och visst, andelen ungdomar som själva har köpt folle i ett närlivs har minskat, men det måste ju inte enbart bero på att de köper starksprit av langare.
Sedan 1998 minskar användningen bland ungdomar av såväl narkotika och alkohol, och allt färre röker. Andelen som inte dricker alls har ökat kraftigt medan andelen storkonsumenter har minskat.Egen brottslighet och utsatthet för brott har legat ungefär stilla sedan 2002, med undantag för kategorierna misshandel och vapenbrott - där man ser en minskning. Apropå alla braskande rubriker om ökande ungdomsvåld.
Jag tycker att siffrorna är glädjande. SvD tycker att de är alarmerande.
En sak är mindre kul: allt fler elever har utsatts för kränkande behandling och den psykosomatiska hälsan blir sämre. Men på ledarhåll brukar ju SvD raljera över att det är så trendigt numera att vara "lättkränkt" eller "lite morgonkränkt", så jag antar att de inte bryr sig om den siffran.
I Dagens Nyheter uttalar sig det moderate socialborgarrådet Ulf Kristersson med anledning av samma rapport: "Tjejerna tenderar att vara mer som killarna i problematisk mening. De super mer, knarkar mer och finns oftare med i våldssammanhang. De ligger skyhögt över killarna när det gäller psykisk ohälsa."
Jag har en teori om varför: kvinnor är underordnade män i samhället. Det kan låta sensationellt, jag vet. Men att det är just unga kvinnor som oftare
Det finns en parallell: i Almedalsveckan krävde många politiker hårdare tag mot de hemska ungdomarna. Kameraövervakning! Drogkontroll i skolan! Problemen har ju ökat!
Men det har de inte, vilket Magnus Linton i Dagens Arena visar genom att hänvisa till statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som genomför samma slags undersökningar som Stockholmsprojektet, fast landstäckande.
Linton avslutar med orden: "Sverige behöver folkrörelser som krigar mot missbruk, inte mot väderkvarnar. Som inser att extrema kontrollåtgärder påverkar bruk men inte missbruk - och att det inte är samma sak. Som en gång för alla fattar det nollnolltalet och CAN:s siffror visar; att det som avgör om ungdom hamnar i missbruk inte är exponering för alkohol, tobak eller cannabis - utan ekonomisk utsatthet."
Jag är inte helt bergis på att han har rätt i sin slutkläm, men man kan ju konstatera att det är skillnad på att bo i Bromma och Hägersten när det gäller hur stor risken är att bli utsatt för våld. Och överklassens barn knarkar och super de med, men skyddsnäten är kraftigare här. Det är nog ingen slump att man inte ser någon sälja Situation Smedslätten.
Till sist en riktigt glad nyhet: Maria Beroendecentrum gick med 84 miljoner i vinst i fjol! Ett stort grattis till Lotta Olmarken och er andra i ledningen som
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar