lördag 22 augusti 2009

Prisa Gud, här kommer skattebetalarna!

En riskkapitalist är någon som satsar på relativt osäkra projekt, t.ex. nystartade företag med en god affärsidé men låg erfarenhet och ont om pengar. Som framgår av prefixet är det här förenat med vissa risker, varför verksamheten i allmänhet inte ger större avkastning i längden än om man hade valt att satsa på "säkra kort". Men vinsten duger nog rätt bra, och givetvis drömmer varje riskkapitalist om det stora klippet, att hitta tuppen som värper guldägg. Ett sätt att minska riskerna är att se till att staten, det vill säga skattebetalarna, det vill säga du och jag, står för större delen av notan. Detta kan fungera när samhälleliga värden står på spel, till exempel när en stor industri hotas av nedläggning. Som bekant är den här sortens utpressning exakt vad Koenigsegg och hans polare försökt göra med Saab - hittills utan större framgång vad det verkar.

Till kategorin mindre riskabla, för att inte säga idiotsäkra, investeringar hör att driva friskolor. De finansiseras av den skolpeng som varje elev får med sig och som ska motsvara det eleven beräknas kosta i en kommunal skola resultatenhet. Eftersom den samlade ersättningen för X antal elever alltså inte ska motsvara friskolans verkliga kostnader går det att göra vinst genom att hålla kostnaderna nere. Detta gör friskolorna gör bl.a. genom att ha lägre lärartäthet, vilket de själva erkänner. Men på något magiskt vis ska ändå inte eleverna bli lidande av detta. ”Vi har färre lärare anställda men lägger ändå lika mycket tid på eleverna. Det är så vi gör vinst", säger till exempel Åsa Gustafsson, skolchef för Kunskapsskolan i Kista till DN Ekonomi i dag.

Förstod jag det där rätt? Färre lärare, lika mycket tid. Har lärarna längre arbetsdagar än i den kommunala skolan? Nå, det kan kvitta, ingen elev är ju tvungen att gå i en friskola - såvida inte kommunen har sålt ut för många plugg genom att låta privatpersoner köpa dem för en spottstyver, som i Täby. Men jag tycker ändå att det här är problematiskt - varför ska skattepengar gå direkt ner i ett privat företags ficka? Och kom inte dragande med argumentet att friskolorna är så mycket effektivare än de kommunala skolorna. För hur visar man det? Genom att eleverna har bättre betyg? Genom att föräldrarna är nöjdare? Det har ju visat sig att friskolorna är väldigt frikostiga med att dela ut höga betyg. Inte undra på då att föräldrarna blir nöjda - dessutom MÅSTE de mer eller mindre vara nöjda eftersom de annars skulle tvingas medge att de har hoppat i galen tunna. Nej, friskolorna knappast bättre än de kommunala skolorna. Fast de slipper förstås att ta sig an så många elever med särskilda behov som de kommunala. Kommunen kan nämligen tvinga sådana barn att gå i de skolor som redan har resurser för dem, detta genom att neka friskolan det extra bidrag den har rätt att få för att ta emot eleven ifråga. Så friskolorna är alltså inte till för alla, utan för vissa.

Kalla mig naiv, men jag har alltid tänkt mig att skolan ska vara till för eleverna. Men så är uppenbarligen inte fallet, skolan är numera till för att ägarna till friskolekedjor som John Bauer, Pysslingen, Academedia och Kunskapsskolan ska göra så stora vinster att man kan expandera utomlands. Hittills är de här företagens vinst ganska blygsam, bara en sisådär 150 miljoner om året. Men att ett riskkapitalistföretag som Axcel kan köpa John Bauer beror nog på att de känner vittringen av de stora stålarna. Friskoleförespråkare brukar säga att de är pedagogiska eldsjälar och att de vill driva skolor med den yppersta kvalitet, för allas vårt bästa. Tänk så bussigt av dem! Men vill ni veta deras verkliga motiv kan ni följa spåret av pengar. Sniffa lite på Kunskapsskolans vd, Peje Emilsson, till exempel. Hur luktar han, tror ni? Som mikrovärmd lagsagne på Pedagogiska institutionen eller som Wallenbergare på restaurang Prinsen?

Jag missunnar inte företag att gå med en rimlig vinst. Men när varenda krona av vinsten kommer från dig och mig känns det faktiskt väldigt motbjudande. Jag har ingen lust att bekosta Peje Emilssons rakvatten, fula kostymer och PR-kampanjer för ett mörkblått Sverige. Skulle det inte kännas bättre om de pengarna - våra pengar - kunde användas till våra barn? Jag tycker det. Jag tycker att vi ska ändra på reglerna så att friskolorna får precis så mycket pengar de behöver för att bedriva sin verksamhet, inte ett öre mer. Sen får vi väl se hur många "eldsjälar" som kvarstår.

2 kommentarer:

Isidor sa...

Du har många bra poänger, Niklas, på många områden.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_256669.svd

Kunskapsskolan och John Bauer är änglar och pedagogikens riddare i sammanhanget. Det finns riktiga skurkar också...

Evis sa...

Så bra skrivet; sen jag hittade din blogg för några veckor sen (ja, jag är uppenbarligen lite efter) känns det som att allt jag gör är att hänvisa kompisar till dina inlägg ;)