lördag 8 augusti 2009

När jämställdhet är en flört

Svenska Dagbladets ledarblogg uppmärksammar att Moderaterna efter rapporten om den dåliga jämställdheten i partiet (där t.ex. 70 % av länsförbunden styrs av män) nu tänker ta krafttag för att öka jämställdheten i partiet. SvD:s rubrik, "M fortsätter köra The Rules med borgerliga väljare" gjorde mig först förbryllad, men syftar på en handbok i konsten att locka till sig Den Rätte. Jämställdhet ses alltså av ledarbloggen som en flört med väljare, inte som ett ändamål i sig, vilket också framgår av slutklämmen:
Samtidigt skulle man önska att Moderaterna kunde vara lite mer varsamma med segmentet borgerliga väljare.

De kan ju liksom också få nog.
"Också" syftar här på att feminism och jämställdhet är något som vi allt är lite trötta på till mans (!). Om Maskulint initiativ sänker sig till en sådan simpel flört med väljarna riskerar man alltså att sjunka ner i den politiska korrekthetens träsk. The Rules huvudsakliga råd till kvinnor som vill snärja en karl är att spela svårfångade, och så bör inte ett parti göra, antar jag att ledarbloggen menar. Jag tycker nog att liknelsen är rätt misslyckad: ett parti ska inte vara populistiskt - genom att göra sig impopulärt?

Stackars Per Schlingman! Här försöker han rädda partiets ansikte, och så blir han hudflängd av det egna partiorganet. Det är nog bäst att stå för att de nya moderaterna i själva verket är Gösta Bohmans gamla moderater. Fast då måste man skrota den demarsch från de mörkblå ideal som partistrategen Schlingman har varit så framgångsrik med.

Inga kommentarer: