fredag 24 oktober 2008

Edward Said och orientalism

Det räcker nästan med att se vinjetten till programmet. Men gör inte det, utan lyssna på Said när han talar om vår syn på "orientalerna". Dum som jag är har jag aldrig brytt mig om att leta på Youtube efter de riktigt intressanta ämnena. Men här kan man se en föreläsning av Gayatri Spivak eller en dokumentär om Heidegger. Av den senare har jag förstått att han faktiskt var först med att tala om den språkliga vändningen. Synd bara att han var en avskyvärd nazist, vilket programmet också visar med all önskvärd tydlighet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den språkliga vändningen???

"The trajectory of the sublatern in my work" blev till

Den Trajectory av underordnad i mitt arbete

i google översätt

/Dan *misslyckad itellektell*

Niklas Hellgren sa...

Den språkliga vändningen är, väldigt kortfattat uttryckt, insikten att språket inte betecknar en objektiv, bakomliggande verklighet utan skapar denna verklighet. Att vi t.ex. inte kan förstå omvärlden eller oss själva annat än i ett slags prefabricerade språkliga begrepp och bara kan definiera "träd" genom att beskriva vad ett träd inte är, d.v.s. med andra språkliga kategorier.

Subaltern studies är ungefär studiet av underordning, så långt har Google rätt. Men mer specifikt är det sådan underordning ur ett kolonialt/postkolonialt perspektiv.

Anonym sa...

Det språkliga kan jag förså även om jag inte helt håller med ...

det vimlar av "ordlösa" tillstånd och sanningar som människor lver med och i och förstår och kan hantera ...

Men trajectory???

/Dan *hm mina runda glasögon??*