söndag 31 augusti 2008

Min piga har en piga som har en piga...

...som har en piga som har en piga. Ja, så tänker sig TCO lösa problemet med småbarnsföräldrars "livspussel", det där som kvinnorna ägnar sig åt. Ulrika Hagström och Kerstin Olsson skriver på DN Debatt att 2-3 timmars avlastning i veckan skulle göra susen för kvinnors jämställdhet, till det facila priset av 150 kronor i veckan vid 90 procents subvention.

I dag lägger kvinnor ner ungefär två timmar om dagen på hushållsarbete - och lika mycket på barnomsorg, kan man läsa på SCB:s webbplats - tabell här. Männen gör, föga förvånande, knappt hälften av bådadera.

Okej, vi räknar: en liten människa kommer och tvättar 2,5 timmar varje vecka. (Kvinnors tvätt, alltså - män tvättar i princip aldrig.) Fantastiskt - ut och gör karriär, tjejer! Ni har visserligen 17,5 timmar kvar att beta av där hemma (helgerna oräknade), men ni får vara glada åt det lilla.

I Sverige har vi 1,07 miljoner barnfamiljer. Om hälften av dessa utnyttjar avdraget låt säga 40 veckor om året blir kostnaden för samhället... Äsch, jag har ingen miniräknare - inte ens på datorn.

Ett gammalt liberalfeministiskt krav är att medelklassens kvinnor ska få pigor. Här presenteras en tulipanaros: även pigorna ska ha pigor! Som ska ha pigor. Vilka som nu ska vara det. De vanliga pigorna lär ta slut rätt fort om vi har 500 000 hushåll som ska ha 100 timmars hjälp per år.

Det finns ett bättre alternativ, TCO: en individualiserad föräldraförsäkring och en generell arbetstidsförkortning. Om ni ändå vill slösa bort lite pengar så kan ni väl köpa in 1,07 miljoner lödkolvar som kvinnorna kan sätta i arslet på sina män så att de tar sitt ansvar för det gemensamma hemmet och de gemensamma barnen. Visserligen kommer passionen att dö när männen blir jämställda - fråga bara Jessika Zandén - men det är väl smällar man får ta. Fördelen är att barnkullarna kommer att minska, och på sikt blir det färre som kan bilda familj när de växer upp. Se där - ekvationen går ihop!

3 kommentarer:

Anonym sa...

150 kronor för 2-3 timmars arbete i veckan, en timlön på 50-75 kronor alltså. Menar de verkligen det? Och de tror att det skulle bli ett jämställt samhälle av det? Hur många män är det som kommer att vilja städa åt andra för 50-75 kronor i timmen? Väldigt få skulle jag tro. Hur ska man kunna leva på så låg lön, det skulle ju motsvaras av en månadslön på 10-12000, om man nu skulle komma upp till heltid. Jag tycker att förslaget faller på sin egen orimlighet.

Anonym sa...

Undrar hur många timmar och kronor de lagt ned för att komma fram till det här förslaget.
Och så dödar du det med ett blogginlägg.
Det måste nog kännas rätt otacksamt.

"Om ni ändå vill slösa bort lite pengar så kan ni väl köpa in 1,07 miljoner lödkolvar som kvinnorna kan sätta i arslet på sina män så att de tar sitt ansvar för det gemensamma hemmet och de gemensamma barnen."
Ha, Det lät faktiskt som en bättre investering.

Anonym sa...

Malin, TCO menar att staten ska subventionera städjobben, dvs att resten av lönen tas av skattepengar. Så låg som femtio spänn blir den inte. Men säkert inte hög.

Jag har också reagerat på själva summan fast då för själva köparen. Förutom att det är riktigt det du skriver om piga till piga till piga och fördelningen av arbetet kvinnor vs män så är det också så att 150 kr i veckan = 600 skattade kronor i månaden. Skulle min ensamstående mamma kunnat lägga upp 600 kronor i månaden på städhjälp? Skulle inte tro det.