tisdag 5 augusti 2008

Gånge denna balk ifrån mig

Stockholmsbiskopen Caroline Krook tycker att Svenska kyrkan samfällt bör avsäga sig vigselrätten om riksdagen säger ja till samkönade äktenskap. Detta enligt Dagen. Hon befarar nämligen att enskilda präster kommer att avsäga sig den hellre än att viga homosar, vilket kommer att leda till splittring. Krook är dock för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Den gamle radioprästen Lennart Koskinen (God morgon, Gud), numera biskop i Visby, håller inte med. Den enskilde prästen ska få avgöra vem den vill viga. Koskinen har brukat föreläsa om etik för näringslivet, för utan etik blir man inte rik, som han säger i en gammal Aftonbladet-intervju. Han har nog så han klarar sig nuförtiden, men det borde gå att tjäna ännu mer stålar på ett gudi behagligt vis, och jag har ett förslag.

Äktenskapsbalken ska omfatta alla, ansåg enmansutredaren Hans Regnér, och trossamfundens vigslar ska inte bara vara nåt allmänt guderi, utan ha civilrättslig bäring. Själv tycker jag att samfunden ska fråntas rätten vigselrätten helt, hellre än de ska få diskriminera. Låt alltså det par som vill omfattas av äktenskapsbalken med allt vad den innebär få skicka ett sms, som med självdeklarationen. Det blir billigt och bra. Vill de sedan leka att det är Gud som har sammanfogat dem via T9 så kan ju samfunden få ta betalt för en välsignelseceremoni. De blir ännu lite rikare, slipper befatta sig med samkönade par - och för oss andra blir det ännu tydligare vad de står för.

Att lita på att de kristna samfunden ska sluta diskriminera homo- och bisexuella är som att lita på att Iran ska anrika uran utan en tanke på utveckla kärnvapen. Nej, det vore bättre att slopa hela det civilrättsliga rasket, precis som det vore bättre om de sex goda länderna avsade sig rätten att utplåna miljontals svartskallar terrorister.

Så slipper samfunden svälja denna döbelnsmedicin, som gör mig för i morgon sjufalt värre, men hjälper mig i dag på mina ben, som Runeberg skaldade.

9 kommentarer:

Anonym sa...

en könsneutral äktenskapslag är inte för alla, den är fortfarande diskriminerande...och är just endast könsneutral och inte neutral och för alla.

För övrigt är det inte prästerna som är kyrkan utan hela församlingen och en enskild präst får inte utöva några cermonier i församlingens lokaler som inte är i enlighet med församlingens tro.

Niklas sa...

Det där får du gärna utveckla lite, för jag förstår inte vad du menar.

Visst är kyrkan = prästerna och församlingen. Men vad jag vet så är det inte församlingen som har vigselrätt.

Anonym sa...

Det finns många fler relationer än homo och hetro par...altså är en könsenutral äktenskapslag inte för alla...utan fortfarande diskriminerande...sen kan man ha olika åsikter om det är bra eller dåligt att vissa grupper diskrimineras från äktenskapet.

Alla gåvorna i kyrkan tillhör församlingen och får inte användas i strid mot församlingens övertygelse...inte heller lokalerna som också tillhör församlingen.

Niklas sa...

Om du menar att äktenskapsbalken inte inkluderar partnerkombinationer för fler (eller färre?!) än två personer så har du rätt. Om du däremot menar skillnaden mellan sambopar och gifta så står det ju var och en fritt att välja vilket kontrakt man skriver.

Du får helt enkelt försöka uttrycka dig mindre kryptiskt om det här ska bli en diskussion i någon vettig bemärkelse.

Anonym sa...

"Äktenskap för alla" Med en könsenutral äktenskapslag kan ENDAST homo och hetro par ingå äktenskap....detta är inte "äktenskap för alla" utan "äktenskap endast för homo och hetro par" i likhet med "äktenskap endast för hetro par".

Påstår man att alla människor är homo och hetro par...har man diskriminerat en stor del av befolkningen från definitionen "alla människor" och det är långt värre än att vara diskriminerad från äktenskapet.

Vad är det du har svårt att förstå? att alla människor inte ingår i homo och hetro par och att det finns långt fler relationer än så?

Anonym sa...

Det där med att leka att Gud skickar sms är ju dessutom ett redan påbörjat förfaringssätt bland de ystrare gudsomhaveristerna. Minns barnflickan i Knutby, som fick ta emot långa haranger från den himmelske fadern i sin yuppienalle. Gud skrev bland annat att barnflickan måste ha sexuellt umgänge med Helge Fossmo (trots att de inte var gifta! Där ser ni, kristdemokrater - även i himmelriket har det uppenbarligen lättats på principerna!) och att hon måste slå en hammare i huvudet på en av sina grannar.

Niklas sa...

Men, Ninive - exakt vilka är det som blir diskriminerade av en könsneutral äktenskapsbalk? Bisexuella? Borde det finnas en form av blandäktenskap för dem, menar du?

Anonym sa...

Alla människor som inte ingår i homo och hetro par....det är väll inte så svårt att tänka sig att det finns fler människor än dessa?

Om denna diskriminering är bra eller dålig finns det olika åsikter om....men äktenskap för alla det är det inte!

Niklas sa...

I rest my case...