måndag 18 augusti 2008

Sicken blås!

"Är det bara jag som tycker att utelivet i Stockholm börjar bli lite litet och incestuöst? Bögar med tighta tshirts och muskelpullor på Lino. Tråkbögar som står och hänger och försöker locka killar med blickar som bara utstrålar tomhet. Ibland skulle jag bara vilja springa fram och peta folk i magen och säga tjosan, eller sicken blås."

Så skriver Kukjävel i sin blogg den 30 juni i år, och jag känner igen mig. Samma impuls får jag ofta när jag läser gravallvarliga ledarskribenter som ojar sig över hur allvarligt läget är i ett Sverige där ingenting är som det har varit. Jag vill också springa fram som Emil i Lönneberga och pipa dem i magen: Sicken blås!

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen om den demokratiska krisen i Svenska kyrkan. Bara tolv procent brydde sig om att rösta i kyrkovalet 2005, vilket gör att Sverigeodemokrater har lyckats ta plats här och var i dess olika organ. Det är såklart inte bra, men visar tydligt hur betydelselös kyrkan börjar bli. Allt färre gifter sig kyrkligt, till exempel (bara 48 procent) och hur många går egentligen i kyrkan utom vid bröllop, dop och begravningar?

Så vad göra? Antingen kan man väl försöka närma sig folket, till exempel genom att acceptera samkönade äktenskap. Den vägen vill många gå. Eller också kan man gå åt det andra hållet och "sluta stryka medhårs", vilket förespråkas av teologie doktor Ann Heberlein, som enligt Dagen överväger att gå ur den här mjäkkyrkan. Hon efterlyser lite mer svavel från predikstolen, och om Sverigeodemokraternas framfart fortsätter så kommer hon nog att få som hon vill. Frågan är bara vart alla präster och diakoner som ägnar sig åt "den homosexuella livsstilen" ska ta vägen då. Tja, de får väl skola om sig som alla andra om de inte vill fördöma muslimer och bögar i god odemokratisk anda.

Den gamla dagishataren Elise Claeson påpepar att trenden äntligen har brutits: familjen är på stark frammarsch som samhällsbärande faktor. Allt fler gifter sig - hurra! Och bortåt hälften av de nya äktenskapen slutar i skilsmässa. Och de flesta vuxna mellan 20 och 84 år är inte gifta, men låt oss glömma det för en stund och fira samhällets fundament kärnfamiljen. Allt färre amerikaner och britter tycker att det är bra för familjelivet att kvinnorna förvärvsarbetar, skriver Claeson, och i Sverige tror bara 54 procent att familjelivet inte tar skada av att käringarna sliter sig från spisen. Vilket får mig att undra över begreppet "familjeliv". Antagligen menar Claeson att kvinnorna borde sluta att tänka så mycket på sig själva och ägna sig åt att vara hemma med barnen, vilket är "bättre välfärd än hög personaltäthet hos barnavårdscentralen, dagis och försäkringskassan." Hör ni det, kvinnor? Det är ju inte riktigt klokt! "Överbeskattning av barnfamiljer och stora subventioner av kommunala dagis har socialiserat våra familjeliv. Allt för att uppnå matematisk jämställdhet i arbetslivet", anser Elise Claeson.

Patrick Krassén i samma tidning vill skrota hela den här larviga idén om att marknadens osynliga hand inte ska få vifta undan hyrespatrasket till förorten. Folk är ju beredda att betala för sitt boende, och segregationen minsann är större i hyresbeståndet än bland boenderätterna. Ja, det var ju ett lysande argument för att segregera ännu mer. Krassén har tidigare beklagat att vi har en sån "sammanpressad lönestruktur" i Sverige jämfört med det förlovade landet i Väst. Ergo borde alla ha råd att betala mer för att bo i ett attraktivare läge. De som ändå inte vill eller anser sig ha råd är förmodligen bara lata. Patrick ser på sin bildbyline så där seriös ut som en tråkbög på Lino, och jag får lust att peta honom i magen. Han är nog lite osäker på om han platsar bland de andra bastureaktionärerna - säkrast att hålla masken.

Dagen har förresten en omröstning bland sina läsare: "Vilken svensk, kristen kvinna vill ni se som staty?" Jag röstar på Elise Claeson. Man kan bara be henne ställa sig i en vacker pose på något lämpligt torg, kanske i Gränna? Om hon lovar att hålla truten (en nåd att stilla bedja om) så kommer ingen att tro att hon är levande. Sicken blåsning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag funderar på det där med könsneutrala äktenskap..

Är det inte bättre att frånta alla religiösa sammanslutningar vigselrätten och låta alla gifta sig borgerligt? Sedan kan de samfund som vill ha egna religiösa ceremonier. Även om det blir könsneutrala äktenskap så har jag svårt att tro att staten kommer tvinga frikyrkor, moskéer och syngagoger att viga homosexuella. Det är väl bättre med någon slags likvärdighet?

Niklas sa...

Precis min åsikt (skrev om det i "Gånge denna balk ifrån mig"). Frågan är bara hur det i så fall blir med exepelvis judiska vigslar, som jag antar har civilrättslig bäring. Ska även de fråntas vigselrätten? Men antingen borde alla eller inget av de religiösa samfunden ha/inte ha vigselrätt. Antar jag. Det vore intressant med fler synpunkter.

Anonym sa...

Ursäkta, men krasséns poäng var ju att bruksvärdessystemet leder till större segregation. Alltsö minskar segregegationen om systemet avskaffas. Döööh! Det stämmer även med erfarenhet från motsvarande städer i Europa utan bruksvärdessystem.

Niklas sa...

Utan en allmännnytta, utan det besittningsskydd som ett hyrestak utgör, kommer segregationen att öka, inte minska. Vi är redan på väg mot ett samhälle där exempelvis Stockholms innerstad blir ett gyllende getto medan låginkomsttagare sjasas i väg till förorten. Att marknadshyror skulle snabba på den utvecklingen måste man vara riktigt stendum för att inte begripa. Så "dööh på dig själv.

Moderaterna uttalade sig för övrigt mot marknadshyror i oktober 2007. "Vi stänger den diskussionen", sa Lars Lindblad i partiledningen till DN,

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=702473