måndag 1 september 2008

Natt i regeringskansliet
"Regeringens politik är framtidsinriktad" skriver Allians mot Sverige på DN Debatt i dag. Tänka sig: framtidsinriktad! Det är ju storartat - jag som trodde att politiker mer borde ägna sig åt nostalgiska tillbakablickar och historieskrivning. Men den där formuleringen är nog ingen slump. Alliansen vill på detta sätt markera att nu jädrar spottar vi i nävarna och sätter skutan på rätt kurs utan onödigt grubbel över gamla förlegade ideal om jämställdhet och annat tjafs. Att man slår back i maskin talar man dock tyst om.

Ett honnörsord i artikeln är "gedigen". Ni vet, solid, genuin, som det härliga klicket när dörren till en Mercedes slår igen. Fokuset i de yrkesinriktade programmen ska ligga på "gedigna yrkeskunskaper" och det Sverige behöver är "personer med gedigen yrkesutbildning." För att detta ska bli möjligt måste vi backa från "inställningen att teoretisk utbildning är mer värd än yrkesutbildning", och satsa på lärlingsutbildning och praktiska yrkeskurser inom komvux. Det ska nu bli möjligt, skriver de, "att utbilda sig till bilmekaniker, undersköterska eller byggnadsarbetare ocks efter det att man fyllt 20 år."

Jag som trodde att exempelvis undersköterskeutbildning via komvux hade funnits i flera decennier. Där ser man. Nåja, det nya är nog mest att utbildningarna ska ära rum "i nära samråd med näringsliv och branscher". Inte för att det är något nytt heller; det har länge funnits såna utbildningar, men låt oss betona det kraftigt så låter det i alla fall fräscht.

Allians mot Sverige gör en bred satsning för att införa en gammaldags pluggskola där ingen trivs - ungefär som i Finland, som brukar framhävas som en sådan förebild. I den svenska skolan trivs eleverna ungefär till högstadiet. I den finska vantrivs eleverna redan från första klass. Men bra betyg får de. De lär sig att veta hut.
Alliansen vill nu också fösa tillbaka dumskallarna de praktiskt sinnade till underbetalda lärlingsjobb och en lysande framtid i en "framgångsrik industri- och tjänstenation". Full fart bakåt till industrisamhället, alltså.

Vem är mest värdefull: Jacques Lacan eller Chaka Khan? Eh... Frågan känns lite felställd. Men jag kunde inte låta bli ordleken, so here goes: Lacans texter är något av det snårigaste man kan tänka sig. Den satsning på forskning som regeringen har tillkännagivit riktar sig förstås inte lika mycket till humaniora eller samhällsvetenskap; sånt kan ju inte ge klirr i kassan. Vem behöver uppsatser om Lacan och miffoteori? Och är det inte ganska tråkigt? (För övrigt ljuger de om enprocentsmålet, vilket Skick har räknat ut här.) Bättre att digga loss till en låt av Chaka Khan. Den går på repeat i Rosenbad: "I hope this night will last forever. Oh oh oh oh."

Inga kommentarer: