tisdag 2 september 2008

En burk Sepåfan

Dagens Nyheter serverar i dag ett Ramelskt förvåningspiller i form av Barbro Hedvalls ledarstick om delad föräldraförsäkring. Här serverar hon fakta: "Individuell föräldraförsäkring är sannolikt den mest effektiva åtgärd som statsmakterna skulle kunna vidta för jämställdheten mellan kvinnor och män." Och inte nog med det, hon är för en sådan reform. Se på fan! Och heder åt Hedvall.

Skillnaden mot Svenska Dagbladets inställning är milsvid. Här kallar PJ Anders Linder inställningen att män ska ta lika ansvar för barn tvångsdelning och skriver att om "det inte blir ädel tävlan om att försvara familjernas rätt att själva välja, då är det inte mycket bevänt med svensk borgerlighet 2008". Det är ungefär samma argument som brukar framföras om inkvotering av kvinnor på toppositioner: i den heliga valfrihetens namn får kvinnor finna sig i vad karlarna gör. Att de till exempel kvoterar in varandra i bolagsstyrelser beror helt enkelt på att karlar är bäst, annars skulle de ju inte vara i majoritet där.

DN:s ledarredaktion är i sanning en märklig blandning av väldigt goda skribenter som Barbro Hedvall och usla dito som Lisa Bjurwald. Anders Utbult på Skick har en teori om varför Niklas Ekdahl slutade: han skämdes över att sammankopplas med Bjurwald. Se på fan.

Uppdatering: med nya Google Chrome orkar jag gå in på Expressens webbplats (vilket jag inte hade tålamod med när jag körde IE) och se på fan: ledarredaktionen är för den socialdemokratiska arbetsgruppens förslag om en tredelad föräldraförsäkring. Mycket ska man höra innan öronen skärs av, som det stod i en recension om skräckfilmsmusik en gång.

Inga kommentarer: