måndag 13 september 2010

Varför jag inte tänker rösta på Piratpartiet

På SvD Brännpunkt skriver Anna Troberg, Gun Svensson och Mikael Nilsson att kontrollhetsen driver fram främlingsfientligheten. Jag sympatiserar med Piratpartiets motstånd mot datalagringsdirektivet och dess stöd för Wikileaks. Men den analys man här presterar av främlingsfientlighet är mer än lovligt grund och framstår mer som ett försök att skära pipor i vassen. Visst har artikelförfattarna rätt i att vi lever i ett kontrollsamhälle, men den misstänksamhet mot medborgaren som kontrollen är ett uttryck för är inte annat än en möjlig delförklaring till främlingsfientligheten. Och vad värre är, de gör inte ens ett försök att förklara uppkomsten av den kontrollmentalitet som de vänder sig emot. Det är som om den bara har råkat uppstå och nu måste vi göra nåt åt den. Ja, vi måste börja lita på varandra! Rösta på Piratpartiet så kan vi äntligen göra oss kvitt denna onödiga misstro! Steget till Birgit Friggebos uppmaning till upprörda invandrare att sjunga We shall overcome är inte långt.

På 1930-talet bestod 85 % av jordens landmassa av kolonier eller före detta kolonier. Sviterna av kolonialismen lever vi med än i dag. Europas industrialiserades och blev rikt på koloniernas bekostnad, ja man kan säga att kolonialismen var kapitalismens barnmorska (vilket jag visst skrev om nyligen - maximen är f.ö. inte min egen). Barnet har i dag blivit rätt gammalt, men att mönstren finns kvar behöver man bara se på EU:s jordbrukssubventioner för att konstatera. Ett rikt centrum drar till sig en fattig periferi, samma periferi som har varit och fortfarande är en nödvändighet för att centrum ska bestå. Vi importerar alltså, legalt och illegalt, lågbetald arbetskraft till våra industrier, vi importerar barnflickor och städare och prostituerade. Den som hyllar det globala samhället glömmer vilka som tjänar och förlorar på det. Att bara säga att nya migrationsmönster leder till "kulturkrockar" är att vara lika naiv som en piratpartist.

Jag ska inte trötta ut er med långrandiga skildringar av 11 september, av USA:s geopolitiska agenda eller av rasismens mekanismer. Det skulle dessutom bli en rätt amatörmässig analys. Jag ska inte heller gå in på nödvändigheten av att skapa den Andre, av rasismens mekanismer och uttryck, jag ska inte skriva om romernas historia. Men den som bara försöker tänka en tanke till slut inser nog att rasismens och främlingsfientlighetens rötter har betydligt mer med ekonomi och fördelningsorättvisor att göra än med något slags vag kontrollmentalitet. "Piratpartiets kritik mot övervakningssamhället bygger på en humanistisk ideologi där människan ses som en positiv kraft i samhället", skriver Troberg et al. En positiv kraft? Så skönt att höra. Men välmenande pladder duger inte som motkraft till Sverigedemokrater och andra metarasister. Om det här är det bästa Piratpartiet kan prestera i analysväg framstår det som orimligt att rösta på dem

2 kommentarer:

Sargoth sa...

Nu finns det ju förstås begränsat utrymme i en debattartikel, så det går inte att reda ut varje aspekt och nyans av ett resonemang innan redaktörerna börjar anse att ens epos är lite för långt. Det finns en ekonomi av ord också, trots allt.

Redaktionen på 2022.nu är lite vänligare, dock, och tillåter exakt de analyser du eftersöker. Så som här:

http://2022.nu/2010/08/05/2022-worlds-apart/

Eller mer explicit i termer av modernism/postmodernim här:

http://2022.nu/2010/08/22/lyotards-pendel/

Det är ett förbisett faktum att det ligger cirka 200 boksidor (motsvarande) av Piratpartiets visioner om saker och ting ute på nätet och glöms bort så här inför valet.

Men men. Det finns ju som bekant en ekonomi till läsandet också.

Ha en bra natt!

Unknown sa...

Artikeln syftade såklart inte till att beskriva främlingsfientlighetens orsaker. De är ju djupare och mer långt mer komplexa än så.

Jag ville peka på vårt eget ansvar för underblåsa den och ger den näring genom att misstänkliggöra människor och skapa rädsla i samhället.

Jag menar att vi glömmer vårt eget ansvar för att bygga ett tolerant samhälle, och kontrollhetsen är en viktig pusselbit i det.