torsdag 15 januari 2009

Hur man får elever att sluta rulla tummarna

Det händer att en eller flera elever i en klass ligger långt före de andra. Kanske är de särskilt motiverade på grund av storslagna framtidsplaner, eller så har de ett specialintresse för ett eller flera ämnen. Gemensamt för dem är nog att de har stort stöd hemifrån, har någonstans där de kan göra sina läxor i fred, har högutbildade föräldrar och ofta bor i sociala miljöer med hög status. Det brukar liksom hänga ihop. Bor man i en sliten etta i Rågsved med en lågutbildad och ensamstående mamma så kanske det blir lite svårare, vad vet jag. Det låter inte helt orimligt.

Hursomhelst, dessa elever blir lätt uttråkade när de har har räknat ut hela matteboken eller så. Vad gör skolan? Ofta ingenting, ofattbart nog. Och anledningen är såklart bristande resurser och för stora klasser där läraren måste lägga mest krut på att hjälpa dem som presterar sämst. Speciallärare finns, men i alldeles för lite utsträckning. Rektorn är maktlös eftersom hen har en politiskt beslutad budget att rätta sig efter. Ingen skulle behöva bli uttråkad om det bara fanns stålar. Ingen skulle behöva halka efter om bara resurserna fanns, men de finns alltså inte.

Regeringens recept? Elitklasser. En sådan i matematik finns redan på Norra Reals gymnasium i Stockholm. Men nu ska andra "spetsutbildningar" introduceras på gymnasier över hela Sverige. Ja, inte i Rågsved, såklart. Men här har ni listan på de tio skolorna, om ni vill ge era stortelningar chansen. DN berättar att på Polhemsskolan i Lund har fyra av fysiklärarna doktorerat, vilket såklart ledde till att det plugget valdes ut.

Jan Björklund är överförtjust. "Vi måste göra oss kvitt den socialdemokratiska jantelagen i skolpolitiken. Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo. De ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamrater", sa han när Norra Real drog igång sin verksamhet.

Jantelag? Är alltså målet för socialdemokraternas skolpolitik att ingen ska få vara bättre än någon annan? Nja, av deras webbplats att döma är det snarare att ingen ska behöva halka efter på grund av sämre förutsättningar. Det låter ju bra, tycker jag. Men de har haft några decennier på sig att förverkliga den målsättningen. En sak är i alla fall klar: man behöver inga elitklasser om skolan ges större resurser. Och en satsning på att fånga upp "särskilt begåvade" elever måste gå hand i hand med en satsning på dumskallarna från Rågsved de svagpresterande. Och den ska påbörjas långt tidigare än på gymnasiet om syftet ska ha kännas trovärdigt. Men det skulle förstås kosta en massa pengar och kommunerna som numera styr över skolan kanske hellre ger pengarna till något annat behjärtansvärt ändamål, varför inte en golfanläggning?

Långt vanligare än "Du ska inte tro att du är någon" är "Du är ingen, för du är dum. Du har inte råd att åka till Thailand och din morsa är kokerska och förresten är du ju blatte/muslim/tjej/homo/rullstolsburen/alltihop det där (ge stryk åt den som inte önskas). Dig ska vi inte hjälpa. Vi satsar på våra specialbegåvningar i stället."

Inga kommentarer: