lördag 27 december 2008

Pater familias

"Gemenskaper av olika omfattningar är väsentliga byggstenar i vår tillvaro som människor." Ja, där har ni det: årets trivialaste mening, värpt av Thomas Gür i SvD i dag. Låt mig försöka skriva något lika banalt... Nej, det går inte. Men Gür vidgar sitt resonemang till att gälla familjen. Familjen är viktig, skriver han. Det smärtar mig, men jag måste ge honom rätt.

Om det nu bara var en allmän hyllning till familjen. Men Gürs resonemang handlar om att familjen är en subversiv kraft "som kan stå emot kraven på allomfattande politik och oinskränkt offentlig makt". Och inte nog med det: "[d]e politiker som i Sverige önskar familjens död verkar (...) i en gammal och skändlig idétradition.

Tala om nyliberalt bjäbb. Vilka politiker önskar familjens död? Jag har då aldrig sett, hört eller läst något i den riktningen. Men jag antar att denna lysande skribent avser politiker som föreslår att pappor ska ta ansvar för sina barn eller att småbarnsfamiljer bör få kortare arbetsdagar. Detta är förstås att lägga sig i, att inskränka den heliga familjens självbestämmanderätt. Vi måste själva få bestämma att barnens mamma ska halka efter i karriären och ta huvudansvaret för hushållsarbete och barn - först då har vi en familj att tala om. "Familjen som en subversiv inrättning" kallar Thomas Gür den här tanken. För att visa sin goda vilja inkluderar han i en bisats på slutet samkönade förhållanden. Hyvens, Gür! Du vill alla vårt bästa. Och gemenskap är viktigt, liksom. Skönt att du förklarar det för oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

håller inte riktigt med (alltså han Gür) ... "det är att skapa andrum" skriver han ... vilket andrum då? För familjen (kanske), men alla dom andra? Det kommer kanske förvåna men det myllrar av icke-familjer därute sk ensamstående, singlar, enpersonershushåll - kalla det vad man vill ... naturligtvis bara drömmer dom om att få dela med sig av sitt grymma överskott till de stackars fattiga familjerna ... eller?

Anonym sa...

JAG vill skilja mig från min FAMILJ. Det borde in i äktenskapsbalken att man inte måste höra ihop pga ett oskyddat samlag på femtiotalet!!