fredag 19 december 2008

Akta er för igelkottar!

Göran Skytte ojar sig över undergångsprofeter i dag, alltså såna som tycker att det har blivit sämre i Sverige sedan det borgerliga maktövertagandet. Fast det kanske finns andra såna alarmister? "Vi översköljs ständigt med negativa budskap om tillståndet här hemma, i världen, i Göteborg. Alarmister i medier och politik målar fan på väggen. Men efter en tid ser man, nästan osvikligen, att den mörka undergångsskildringen tonar bort, blir till flagor", skriver Skytte, och jag kommer att tänka på Elise Claeson. Hur var det nu? Jo, "När barnen i världens bästa välfärdsland skär sig och sparkar ihjäl varandra ropar de på – change." Ja, hon har faktiskt skrivit så.

Och nu ett annat alarmistiskt citat: "Vi har världens största ordningsproblem". Ja, det är förstås major Björklund som runkar upp sin stridskuk. Att 78 % av eleverna känner sig trygga i skolan kan kvitta: ska man slå larm så får man inte vara så petig med detaljer. Det är trösterikt att Göran Skytte ogillar sådana uttalanden, tycker jag. Och även han medger att det finns vissa problem med på vår jord.

Men om nu världen trots allt inte uteslutande är en bräkande idyll (för att låna ett uttryck från Marty) så finns det tröst att hämta i Bibeln. Göran Skytte citerar Jesaja: "Det folk som vandrar i mörkret, skall se ett stort ljus; över dem som bo i dödsskuggans land skall det skina klart". Ja, och så kommer det där om att barn och lamm ska dela kvarta ihop. Vi har hört det förut, tror jag bestämt. Det ni kanske inte har hört är lite andra bisarra påståenden, som att "lejon skola äta halm såsom oxar" eller att Babel ska bli "ett tillhåll för igelkottar". Ja, igelkottar, dessa Djävulens väsen. Varför fick jag inte lära mig det i småskolan? Här har man gått och tyckt att de var näpna. Mullvadar och "flädermöss" kan också dra nåt gammalt över sig om man får tro Jesaja.

Sions döttrar har blivit rena bratsen (3:2) och "gå med rak hals och spela med ögonen och gå där och trippa och pingla med sina fotringar". Men vänta bara! Herren Sebaot ska ge dem psoriasis och tvinga dem att visa fittan. Ja, och ta ifrån dem "fotringar, pannband och halsprydnader, örhängen, armband, slöjor, huvudprydnader, fotstegskedjor, gördlar, luktflaskor, amuletter, fingerringar och näsringar, högtidsdräkter, kåpor, mantlar, pungar, speglar, kostbara linneskjortor, huvudbindlar och flor. Och så ska de lukta pyton. Damn them bitches, liksom.

Nej, jag ska inte plåga er med fler citat, men större delen av Jesaja är inte precis något man läser för kidsen innan de ska sova. Här utrotas det till höger och vänster, söner ska slaktas för att papporna har varit Hr Sebaot misshaglig, folks hus ska plundras och kvinnorna ska skändas. Det är, kort sagt, en enda våldsorgie. Men Skytte väljer såklart en av de få positiva verserna. Det lackar ju mot jul, och då vill man inte verka alarmistisk (som valfri biblisk profet).

Det här är problemet med ökenreligionernas urkunder: de är smörgåsbord som man kan plocka ur efter behag. Så vad är det som säger att Skyttes citatteknik är bättre än någon annans? Ingenting, såklart. Av intellektuell hederlighet har han inte ens en homeopatisk dos, vilket visas av det här citatet: "Och snart försvinner även den vansinnige socialisten Mugabe". Ja, där har vi problemet med honom: han är socialist. Puh.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Topp! Äh, jag får klämma i med ett utropstecken till: !
/Uffe

Mattias sa...

Hej Niklas, jag har läst en del av dina inlägg. Även om jag avviker från dina åsikter på många punkter finner jag flera av dem tänkvärda, MEN så kommer det ett osaklig personangrepp flygande som förtar hela effekten av ditt resonmang. Mitt tips - ta det för vad det är: håll tillbaks lusten att ge dig på folk och håll dig till sakligt resonerande, som du har talang för. Så når du även de icke redan frälsta.

Anonym sa...

Vilken kvalificerad välskriven... rappakalja!

Niklas sa...

Mattias: Vilket personangrepp syftar du på?

ErikLtz: Tack så mycket!

Malinka sa...

Personangreppet måste gälla Sions döttrar, som blivit brats.

Men det var det väl ändå Jesaja som stod för?

Att påpeka att Skytte gör myspys av en av de värsta profeterna i GT kan i alla fall vara ett personangrepp.

Mattias sa...

För att kunna svara på det skulle jag vara tvungen att bläddra igenom in blogg igen, och det har jag just nu inte tid och lust med. Men du avfärdar många som mer eller mindre stora idioter, i mer eller mindre svepande ordalag; om kritiken intresserar dig så kan du säkert själv hitta många exempel på det. Jag ifrågasätter inte primärt det rättvisa i dina omdömen, utan själva debattmetoden; för mig har det den effekten att det förminskar värdet av din analys. Känslan som infinner sig är att du i själva verket är rätt glad åt meningsmotståndarnas feltramp, därför att de ger dig en chans att dels briljera, dels skumma av vrede. Det är inte särskilt konstruktivt.

Niklas sa...

Mattias: Ska jag ta din kritik på allvar får du allt komma med några exempel, inte bara svepande värdeomdömen. Jag kritiserar ofta exempelvis Göran Skytte, eller Elise Claeson eftersom de uttrycker motbjudande åsikter i en av våra största dagstidningar. Om det handlade om "feltramp" så skulle jag inte engagera mig, men jag tror faktiskt att de står för varenda rad, och jag försöker uttrycka mig så att även jag kan stå för mina rader.