måndag 1 december 2008

Supernannytrendens tortyrmetoder breder ut sig

Om ett barn är "besvärligt" och till exempel spottar och svär - vad gör man? Några snillen på en förskola i Alingsås kommun har svaret: lägg peppar på barnets tunga som bestraffning! Ja, maktspråk och bestraffningar brukar vara effektiva för att kväsa barn som inte gör som de vuxna säger. För stunden, vill säga. Vad man skapar i längden är rädda ögontjänare och människor som gör som de blivit tillsagda. "Vi lydde bara order", ni vet. Föräldrarna, då? Ja, de anmälde förstås förskolan. Nej - de gav sitt tillstånd till pepparbehandlingan! Lite tortyr har inte skadat någon, sa de sig väl.

Och så ännu en solskenshistoria, denna gång från skolan: Lille Petter får betyget C i "social mognad". Hade han svurit och spottat? Nej, han gråter för ofta. Det kan man läsa om i Lärarnas tidning under rubriken "Mamma, vad är NO?". Petters mamma frågar Jan Björklund om det är en sån skola han vill ha, en skola där en sjuåring får underkänt för att han gråter för lätt. Om någon missade dokumentären Förgrymmade unge så råder jag er att se den nu. Av den framgår det tydligt hur Jan Björklund skulle ha svarat mamman: med ett rungande JA!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Har du läst senaste numret av Tidningen Barn (från RB)? Just det numret är verkligen skitbra och tar upp mycket av det du skriver om här. Rekommenderas!

Niklas sa...

Nej, det har jag inte läst - tack för tipset!