fredag 8 augusti 2008

Macho Church of Bromölla

En av Dagens mest lästa artiklar är betitlad Manligare kyrkor ska locka amerikanska män till gudstjänsterna. Så ut med pastellfärger och blommor, in med cementgolv och jägargrön dekor, för "om ett barn kommer till Kristus är det 12 procents chans att hela familjen kommer. Om mamman kommer är det 15 procents chans. Men om mannen kommer till kyrkan, följer familjen med i 90 procent av fallen", säger pastor Ross Sawyer från 121 Community Church i Texas.

Jag tycker att Sveriges religiösa samfund kunde nappa på den idén. Men varför stanna vid jägarstuket? Ställ en riktig karl i predikstolen, en som kan välja de smaskigaste våldspartierna från Bibeln. Här följer några förslag:

1/ Ormar, huggormsyngel, hur skall ni kunna undgå att dömas till helvetet?
(Carola till Marco Lehtojoki? Eller Matteus 23:33)

2/ Natt och dag skall det brinna,
oupphörligt skall röken stiga.
Från släkte till släkte skall landet ligga öde,
aldrig i evighet skall någon sätta sin fot där.
(George W Bush om Iran? Eller Jesaja 34:10)

3/ Nu har nidingar dräpt en oskyldig man i hans hem, i hans egen säng. Har jag inte då ännu större anledning att kräva ut hämnd för hans blod och utplåna er från jordens yta?
(Dödsstraff är inte mer än rätt? Eller 2 Sam 4:11)

4/ Han gjorde en piska av repstumpar och drev ut allesammans ur templet med deras får och oxar. Han slog ut växlarnas pengar och välte omkull deras bord.
(Hitlers favoritpassage i Bibeln, sägs det. Joh 2:15)

5/ Följ hennes spår som en jägare,
ställ dig på pass där hon går in!
(Motto för swedish_rapists.com. Eller Syr 14:22)

Ja, så där kan man fortsätta. Det måste bli mer av hårda tag, som när "Josua intog samma Mackeda, högg ner folket och kungen och vigde staden och allt levande i den åt förintelse. Han lät ingen komma undan" (Jos 10:28). Tänk er vilken schyst stämning som skulle sprida sig bland Guds egna machomän! Och efteråt kunde de ta en limpsmörgås med falukorv och titta på Grabbarna på Fagerhult på dvd.

Jag tror att våra kyrkor skulle fyllas av dessa härliga, maskulina män om vi bara slutade mjäka oss med Jesu kärleksbudskap. Dessutom skulle det bli en rusning dit av oss som vet att uppskatta en riktig karl. It's raining men - hallelujah!

1 kommentar:

hapax sa...

Ja, Jesus får vi nog tona ner lite. Simson är en bättre manlig förebild. Eller kung David. Han kombinerar ju frejdiga massakrer med ett lite lätt homoerotiskt förhållande till Jonatan, så inkluderar vi alla manliga preferenser.

Eller varför inte gå rakt på fornnordisk sed i stället med blot och dryckeslag. På vikingatiden var i alla fall männen riktiga män. Leve reformationen!