fredag 9 april 2010

Frukt som inte är frukt

Kan någon hjälpa mig att hitta tre frukter som börjar på "B"? Jag kommer i likhet med Daniel i "Upp till 13" bara på "banan". Björnbär? Mjae... Brödfrukt? Hm. Det är en skenfrukt enligt NE. Och till undergruppen bär räknas bl.a. banan, tomat och persika om man ska tro den här illustrationen. Jag är förvirrad. Blåhallon och blåbär är alltså frukter enligt botanikerna. Men för de flesta av oss är nog en frukt inte ett bär. Kummin känns liksom inte heller som frukt. Så jag förstår Daniels frustration.

Det finns gott om exempel på den här sortens skillnad mellan vardagskunskap och expertkunskap. Vardagsexperten ropar harmset framför teven: "Din idiot! Det där är ingen pistol, det är en revolver!" Vapenexperten vet att en revolver faktiskt är en sorts pistol och kan också skilja mellan en landmina och en personmina, vet att "machine gun" inte är "maskingevär" på svenska utan bara ett automatvapen och så vidare. Vardagsexperten säger att man inte kan säga "större än mig" (vilket språkexperterna har godkänt i decennier vid det här laget), eller att det utbredda särskrivandet i Sverige beror på inflytandet från engelskan (vilket di lärde tvistar om - minst sagt). Vardagsexperten säger också att det inte kan heta "Svarta Rudolf, han dansar" utan "svarte" - men känner inte till den geografiska spridningen av -a respektive -e. Det är lätt att vara vardagsexpert och säga att ett bär inte är en frukt, svårare att besitta verkliga kunskaper.

Något annat som vardagsexperterna är bra på är att särskilja kön. Vårt kön avgörs av vad vi har mellan benen. Såklart! Den som skriver under på den föreställningen rekommenderar jag att titta på den här videon med Buck Angel. Det finns alternativ. Man behöver inte skrika "Bapelsin, gubbjävel!" när man inte kan sortera synapserna.

7 kommentarer:

Emil Nordlander sa...

Det verkar som att björnbär är mer frukt än banan. Fantastiskt!

På tal om frukter på b kan jag annars skryta med min breda allmänbildning (haha!) och droppa bergamot, det där i earl grey-te som jag fram tills nyligen trodde var en krydda.

Emil Nordlander sa...

I min generation verkar det för övrigt vara vanligare att vardagsexperterna säger "större än jag, så kan man ju inte säga, större än mig heter det ju!"

Niklas sa...

Ah, bergamot! Snyggt. Och den där omvända bergsäkerheten var ju intressant!

Anonym sa...

Blodapelsin!

Niklas sa...

Ah - blodapelsin var ju bra! Det känns som en frukt.

Skatan sa...

Själv är jag allergisk mot just vardagsexperterna. De där som fnyser och ALLTID vet bäst.

*fnys*

Fast jag skriver alltid "sämre än du" förstås och tycker det skall heta så. Eftersom ett verb efteråt är underförstått. Du säger ju inte "jag skriver alltid "sämre än dig skriver". Väl?

Men propsar, som sagt, aldrig på att just jag sitter inne med sanningen.

Niklas sa...

...men du säger väl inte "Han är större än hans bror"? (är) Här används alltså "sin".