söndag 11 april 2010

Den perfekta förövaren

Paulina Neuding skriver i SvD att Åkesson tjänar på att andra duckar, och menar att det nu är dags att ta bladet från munnen och diskutera invandrares överrepresentation i kriminalstatistiken. Undertexten är att Åkesson har rätt i sak, men att vi som vanligt är för bakbundna av politiskt korrekt ängslighet för att föra den diskussionen. Exakt vem som belägger debatten med munkavle framgår inte - som vanligt.

Om detta kan man tycka som Beatrice Ask, att överrepresentationen är irrelevant. Och det är den, precis som Guero påpekar. Men för att inte bli beskylld för att vara ännu en av dessa mjäkliberaler, brottskramare och politiskt korrekta debattstrypare ska jag påminna om en sannolik förklaring som alla tycks har glömt bort:

Christian och Eva F. Diesen skriver i "Övergrepp mot kvinnor och barn" om den perfekta förövaren i våldtäktsmål. Perfekt ur rättsväsendets synvinkel, alltså. Gissa hur han ser ut. Blond, välutbildad, social och med flickvän? Naturligtvis inte. Det perfekta offret, å andra sidan, är en välutbildad kvinna över 30. Hon har också riskerat liv och lem genom att skrika och göra motstånd. Studien som ligger till grund för den här rapporten genomfördes under tre år och verkar synnerligen välunderbyggd. Här har man följt fallen från polisanmälan fram till dom, vilket aldrig har gjorts tidigare, mig veterligen. Reultatet bekräftar det som bl.a. Katarina Wennstam har skrivit om våldtäktsmän: de svartmuskiga åker dit. Inte för att de är så många, precis; bara en liten del av alla anmälda våldtäkter (för att inte tala om samtliga) leder till fällande dom.

En tidigare studie av Christian Diesen kan ni läsa om i DN-artikeln Invandrare missgynnas i rättskedjans alla led. Den är självförklarande, så läs och fundera sedan på varför Paulina Neuding är så säker på sin sak. Hon skriver t.ex. att "invandrare behöver alltså inte vara mer benägna att begå brott", se bara på USA. Hur i hela friden hon kan veta något om hur benägna människor är att begå brott förstår jag inte. Det enda man med någorlunda säkerhet kan uttala sig om är polisanmälda brott. Och hur hon sedan kan dra paralleller mellan USA och Sverige begriper jag inte heller. Jag betvivlar att hon har kompetens nog att göra en sån jämförelse - om nu någon kan det. Men hon gissar väl. Tycker lite. Världen är överfull av tyckare som Neuding. Neuding tycker att vi ska prata öppet om brottsbenägna invandrare, för annars gynnar vi bara visserligen obehagliga men dock sanningssägare som Jimmie Åkesson. Själv tycker jag att vi ska låta bli att underblåsa rasismen genom att vidarebefordra "sanningar" som den hon bygger sin ledare på. Det är så olika, det där.

1 kommentar:

Rabiatfeminism sa...

Det jag reagerade mest över är att Neuding verkar anse att amerikanska invandrare riskerat mer än svenska för att etablera sig i det nya landet. Hur tänkte hon då?

Sen är det öht mycket tyckande i denna fråga. Nalin Pekgul satt ju och tyckte i TV häromkvällen om "extrema muslimer". Så trovärdigt att till och med min man lät sig övertygas om att hon "nog vet vad hon pratar med eftersom hon rör sig i dom kretsarna". Eah? Hur ofta minglar Pekgul med "extrema muslimer från alla partier i Malmö" som hon utan att blinka hävde ur sig trakasserar judar.

Tyckande. Kännande. Upplevelser. Inte forskningsrön eller fakta.