lördag 21 mars 2009

En omistlig föreställning

Selma och Ågust - vad som hände när Selma Lagerlöf hittade Strindberg på damtoan i Royals vinterträdgård år 1909 är den allra bästa teaterföreställning jag har sett i den kategorin - vilken nu det är; Staffan Westerberg är ju ett eget teateruniversum. Här har han skrivit en fantastisk text och regisserat den lika bra. Faktum är att allt är fantastiskt med föreställningen: scenografin, ljuset, kostymen, musiken och shownumren, för att inte tala om skådespelarna. Jösses! Anita Dahl spelar Selma, Eva Gröndahl drottning Viktoria/Sophie Elkan/en sjö (!), Per Sandborg Rörmokaren/Sintram/en tjur, Staffan själv Ågust/Valborg Olander och Jens Nilsson Jens/påfågeln Farao... Men rollerna är fler än så. Alla skådespelarna är så där underbart levande och millimeterprofessionella att man baxnar. Jens Nilsson gör de sju slöjornas dans, fast med en fotboll, och det är häpnadsväckande cirkusnummer på högsta nivå. Gustave Lund sjunger "Jag kan inte längre höra syrsor" och det är så gripande att magen knyter sig i kramp. Ågust och Selma sjunger "Allting som du gör kan jag göra bättre" till publikens stora jubel, Eva Gröndahl framför "Bätte och bättre dag för dag" som man aldrig har hört den förut... Ja, så där håller det på. Döden är ständigt närvarande och ändå upplöst, handlingen rör sig fjäderlätt mellan dåtid och nutid, det är totalt anarkistiskt och strikt disciplinerat på samma gång.

När en stor teater spänner musklerna på det här viset, av rätt anledning, när man omväxlande skrattar och gråter och häpnar och hisnar, förundras och jublar, ja då finns det ingenting som slår teatern, ingenting! Det händer nästan aldrig, jämt har man någon invändning, alltid finns det något dödkött - men inte här. Aldrig har en stående ovation varit så berättigad.

Så ni har inget val, kära läsare. Går ni någonsin på teater så måste ni beskåda Selma och Ågust. Bor ni inte i Stockholm - res hit! För den här föreställningen kommer ni att minnas resten av livet. Själv ska jag se den så många gånger jag hinner innan spelperioden är slut.

1 kommentar:

Lyxpiraya sa...

Ja visst var den underbar!!!