fredag 3 oktober 2008

Om att räkna bröst i maktens korridorer

Per Gudmundson har sett en intervju med Susan Faludi på TV8. Själv har jag bara skogs-teve så jag vet inte exakt vad Faludi sa, men enligt Gudmundson är Faludis teori "att 11 september innebar ett bakslag för kvinnans position i USA, och att det offentliga istället fylldes av karlakarlar."

Men se bara på Condoleezza Rice, Hillary Clinton och Nancy Pelosi, utbrister Gudmundson. Och så Sarah Palin, den första republikanska vicepresidentkanditaten med snippa. Så Faludi har fel.

Mot det kan man invända två saker: för det första så räcker det liksom inte att räkna kvinnobröst i maktens korridorer. Att det finns kvinnliga kroppar betyder inte att det bedrivs feministisk politik. Det är kanske troligare att Sveriges riksdag genomdriver jämställdhetsreformer eftersom antalet herrpattar där inte är i så stor majoritet som i USA:s demokratiska (och könade) organ. Och Sarah Palin, jösses... Skulle det vara ett framsteg med en kreationist och abortmotståndare ett hjärtslag från presidentposten? Näppeligen. Och det förstår Gudmundson mycket väl, men han leker att vilken XX-individ som helst är ett framsteg.

För det andra: det som hände efter elfte september var att "[m]änskligheten sprack i två hälfter, civiliserade och barbarer", som Stefan Jonsson skriver i förordet till "Världen i vitögat - tre essäer om västerländsk kultur" (Norstedts, 2005). Plötsligt hade vi en situation där den som inte var med USA eller Västerlandet var terrorist eller medlöpare till de svartmuskiga. Och retorik av det slag som Dubbya eller Chirac ("En attack mot civilisationen!") har gjort sig skyldiga till är nog rätt...manlig, eller hur? Karlakarlar kan visserligen uppträda i kjol, som när Järnladyn krigade mot de där sydamerikanerna. Men på det stora hela är det gudskelov ett undantag - precis som Hillary Clinton, Pelosi och Rice är undantag från den regel som säger att maskulin politik oftast bedrivs av XY-individer. Eller att ett ärkekonservativt pucko från Alaska kan användas för att fiska röster enbart för att hon har snippa.

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Man skulle kunna tro att Du är feminist. De brukar ju bekriga varandra. Sara Palin är en ny bekantskap som förtalas så det ryker.

Leif Ekstedt sa...

Käre fembarnsfader!
Du sågar Sarah Palin!
Pedagogiskt är det väl inte. Men Du blir väl klar med studierna och då kanske insikten kommer.
Just nu verkar det mer vara ett argument för översittare.

Péter sa...

Det verkar inte direkt som att Per Gudmundsson har läst Faludis bok. Det har inte jag heller, förvisso, men när hon presenterade den på Bokmässan, fick jag intrycket att den inte handlade om antalet kvinnliga politiker på höga positioner utan om att det blev en allmän attityd efter 11 september att "nu när det är allvar kan vi inte syssla med feminism eller jämställdhet längre. Familjevärderingaaaaarrgh!"