söndag 26 oktober 2008

Haja vilken lattjo tjej

Hälften av Malmös romska barn går inte i skolan enligt SVT:s Agenda. (Nyheten rapporteras även av Sydsvenskan och en del andra tidningar.) Att vi har skolplikt spelar ingen roll, för myndigheterna struntar i att agera. Tills nu, i alla fall. Maria Leissner, ordförande i delegationen för romska frågor, säger att det får vara slut med detta lagbrott - alltså att man ger upp de romska barnen. Bra där, men hade det här inte kunnat komma lite tidigare? Det kan ju knappast ha varit ett okänt problem. Vad har Leissner gjort tidigare? Haja vilken lattjo tjej. (Ja, "haja", "lattjo" och "tjej" kommer från romani chib, ett av Sveriges officiella minoritetsspråk.)

Från 1914 till 1954 var romsk invandring förbjuden i Sverige. Romer fick bara bo på samma ställe i tre veckor. "Tattare" och "zigenare" tvingades att registrera sig och många tvångssteriliserades för att det var "nödvändigt att sanera den svenska folkstammen" - ett uttryck som kommer från 1941 års lagstiftning. Först på 60-talet fick romska barn gå i skolan, så det är kanske inte så konstigt att förtroendet för den svenska skolan är lågt bland dagens romska föräldrar. På 80-talet upphörde många av de särskilda insatserna för romer på grund av myndigheternas uppgivenhet, skriver NE. Tar men sedan med att romer är i princip osynliga i svenska läromedel och att det saknas resurspersoner så blir bilden ännu tydligare.

Sverige är inte som Italien, gudskelov. Men vår behandling av romer, historiskt och i nutid är inte lattjo alls.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Just i detta fall kanske det snarare handlar om romernas missbruk av Försäkringskassans olika förmåner. Det är ju allmänt känt att just romer har för vana att dikta upp barn för att dubblera sina ersättningar. En annan variant är ju att resa mellan länder och få ut olikia bidrag här och där, passar perfekt för ett resande folk.

Niklas sa...

Nej, det är inte "allmänt känt" att "romer har för vana att dikta upp barn". Ditt lilla ord "ju" är ett gammal välkänt retoriskt grepp för att etablera ett påstående som sanning. Vad exakt har du för belägg för ditt påstående? Hänvisa till forskning eller statistik som stöder dina uppgifter, tack.

Att romer missbrukar "Försäkringskassans olika förmåner" är ytterligare ett ostyrkt påstående från din sida.

Den aktuella undersökningen som följs upp i programmet bygger inte på något löst tyckande eller antagande om att antalet romska barn i Malmö är si eller så stort. De romer som bor i Malmö bor i Malmö och ingen annanstans.