tisdag 2 februari 2010

Vad en nybliven förälder inte behöver - och kan behöva

1/ Vagga
Den bästa vaggan är famnen. Och den bästa upplevelsen är att se på sitt barn när det somnar.

2/ Spjälsäng
Varför ligga i sin säng och sträcka ut en hand mellan spjälorna för att klappa sitt barn, när man kan ha det alldeles intill sig? Det sistnämnda har en oöverträffad gnosfaktor. Dessutom sover barn lugnare, och om det ammas kan det vakna till och snutta och sen somna om utan att mamman knappt behöver vakna.

3/ Barnvagnsburka
Jag kan förstå att man har ett myggnät om man råkar bo i södra Dalarna och det är sommar. Men i Stockholm? På vintern? Det är obegripligt. Vissa tänker nog att barnet sover lugnare om det utsätts för mindre ljus och ljud, blåst och så. Fine - om man vill få ett barn som inte kan sova annars så kan man göra så, men det är att binda ris åt sin egen rygg.

4/ Lugn och ro
Okej, man kanske inte ska stå och headbanga med sitt barn i famnen på en death metal-konsert. Barn kan bli skrämda av alltför höga ljud. Men återigen: om man tassar på tå, skruvar ner musiken eller teveljudet, låter bli att diska och så vidare så binder man ris åt sin egen rygg - och barnets. Barn kan somna även om de har stojande storasyskon som tutar i leksakstrumpeter alldeles intill.

5/ Massor av bebiskläder i storlek 50
De är urvuxna på nolltid. Och bebisar som helammas behöver inte bytas på titt och tätt.

6/ Skötbord
Totalt onödigt och tar bara en massa plats. Håll bebisen i kolikgrepp och tvätta det över handfatet. När det blir lite större kan det sitta på handfatskanten (bra om det har blivit förstoppat efter övergången från helamning också).

7/ Napp
Vissa barn har ett starkt sugbehov som inte tillfredsställs av amningen, brukar det heta. Det må så vara, men de är nog sällsynta. Får bebisen snutta fritt behövs ingen napp. Vissa vill ändå ha en napp som ljuddämpare. Fine, men köp då minst 30 nappar på en gång, för annars kommer det att bli ständiga kriser när man inte hittar nappen. Ger man sig in i nappträsket får man vara beredd på att det är svårt att ta sig ur det. Inget barn slutar frivilligt.

8/ Babylarm
Eller vad det nu heter, alltså en liten radiosändare att lägga hos barnet. Inte lämnar man väl sitt barn så att man inte kan höra om det vaknar? Jag förstår inte vitsen.

9/ Speldosa
Jag misstänker starkt att det här är något som föräldrar tycker är gulligt men barnen struntar blankt i, även om jag saknar bevis för det. Vill man att barnet ska somna till något monotont ljud så kan man sjunga för det.

10/ Trehjulig barnvagn
En av de enfaldigaste uppfinningar som har gjorts. Okej, det är kanske bekvämt om man ska manövrera i trånga utrymmen (exakt var?), men vill du gå baklänges uppför alla barnvagnsramper? Alltid? När trappan är igensnöad? Vill du åka baklänges uppför alla rulltrappor? Det vill inte jag. När jag ändå är inne på det: köp en barnvagn där du kan stuva in flera fulla matkassar, för det lär du göra tusentals gånger.

11/ Skallror etc till barnvagn
Ibland ser man föräldrar som i panik rasslar med en rad uppspända skallror över barnet, samtidigt som de ruskar på barnvagnen. Låt någon pröva samma trick på dig när du är ledsen och se om det funkar! Barn som skriker i sin vagn gör det av en anledning. Då tar man upp dem om man inte är säker på att de bara gnyr lite av trötthet och strax kommer att somna.

12/ Amningstekniker à la "Barnaboken"
Anna Wahlgren har nog förstört fler amningsperioder än hon kan ana. Hennes teorier om att barnet känner "överlevnadsångest" är gripna ur luften, och hennes råd om hur länge man ska hålla på är meningslösa och pressande för många som tror att det är så man ska göra. Kvinnor har lyckats amma sina barn i alla tider över hela vårt jordklot utan Anna Wahlgren. Lyssna på barnets signaler så fixar det sig.

13/ Pyjamasar med 300 tryckknappar
Tanken är att man ska kunna byta blöja utan att klä av barnet, därför löper tryckknapparna längs ena benet och upp i grenen. Det tar en halv dag och fem kötteder att knäppa alla små stenhårda knappar. Tröja och byxor är hundra gånger bättre. Tröjor som knäpps i grenen sitter bra, och de har bara tre knappar. Men en lång tröja funkar lika bra.

14/ Puder och salva
Sånt höll man på med på den tid när bebisarna blev röda i rumpan av för lång kontakt med sitt eget kiss. Det slipper man med moderna blöjor. Och så kan man lufta underredet på barnet i stället, alltså låta det ligga utan någonting på underkroppen

15/ Skötlappar
Tvättar man barnet över handfatet så går det faktiskt jättebra att använda handen. Skötlappar av skumgummi eller papper är onödiga. Man kan ha våtservetter i skötväskan att använda vid nödfall, men bebisar brukar inte uppskatta att få en kall och våt servett i rumpan. Det skulle inte du heller göra.

16/ Babysitter
Barnet kan ligga på en filt - det låter det sprattla friare och så är det inte påfrestande för ryggen, vilket en sitter är om den används för långa stunder. Eller så kan man ta ett sånt där bärbart skötbord av skumgummi med höga kanter. Det går att ha på köksbordet medan man dricker kaffe. Men man får såklart inte vända ryggen åt barnet i ens en sekund i så fall. Mängder av barn råkar ut för fallolyckor vartenda år. För det mesta har de trillat ner från ett skötbord, vilket är ytterligare en anledning att skippa skötbordet.

17/ Bebisgunga
Det kan vara kul för barnet att sitta där i ca 10-15 sekunder. Det tar en timme att krångla ner barnet där. Och sen ska man alltså ha eländet i en dörröppning. Skitkul. Verkligen.

18/
Färgglada bebisskedar
Gulliga att se på, kanske. Men en vanlig tesked är för det mesta bättre, särskilt i början när barnet bara får i sig pyttesmå pluttar mangopuré.

19/
Barnvagnsparasoll
En av de mest värdelösa uppfinningar människan har värpt någonsin. De gippar hit och dit och måste ständigt justeras. Vänd vagnen i stället om bebisen inte vill få sol i ansiktet. Det finns barnvagnar där handtagen går att fälla tvärs över vagnen - faktiskt ganska smart!

Vad som däremot kan vara bra att ha:

a/ Näsfrida
Ja, de heter så. Ett litet plaströr som smalnar av och slutar i en trubbig spets förs in i näsan och så suger man ut snoret. Faktiskt väldigt bra för snoriga amningsbarn, för ett barn som inte kan andas genom näsan kan heller inte få i sig mjölken och blir väldigt ledset. Den andra änden av röret mynnar i en slang med munstycka. Släng den och sug direkt i röret - du får inte i dig snoret ändå och det kräver mindre lungkapacitet. Eller gör som min kompis och sug ut snoret med din mun, om du törs. Det är antagligen ännu bättre.

b/ Plastad frotté
Att lägga i sängen om man inte vill sova med behå. Det blir sjöar i sängen ändå, men man skonar åtminstone madrassen.

c/ Pattbindor
Ja, Marty kallar det så. Amningkupor alltså, att lägga i behån. Fyll en garderob med dem. Bra för den som inte vill se ut som en deltagare i en wet t-shirt-tävling på stan.

d/ Tjocka och långa strumpor
Bebisar har kalla fötter. Byxor med fot blir urvuxna på nolltid, är krångliga att sätta på och håller ändå inte värmen tillräckligt. Samma sak här: köp ett lager! Så slipper du gå omkring och svära när du inte hittar dem (även de bästa modellerna åker lätt av).

e/ Salsy-Vase 1 %
Eller nåt liknande att mjuka upp mjölkskorv med. Och en liten luskam av plast som är avfasad på den sida man vänder mot hårbotten, så gör det inte ont.

f/ En sångbok
Vilken som helst, om du inte redan kan en drös sånger. Själv brukar jag söva bebisar med "Fjäriln vingad" - de somnar när man har kommit till "Vad gudomlig lust att röna". Men Kurt Cobain går säkert lika bra som "Ro, ro barnet". Jag inbillar mig att barn gillar när man drar samma låtar för dem, vilket har lett till att jag numera kan sjunga "Trollmor" och upptäcka att den är slut utan att veta hur jag kom dit.

g/ Miljarder pussar
Och då menar jag per dag. Barnet klarar sig utan pussar, men inte du.

h/ Tålamod
Bra att ha om ett barn inte vill somna trots att det är jättetrött. Bli inte irriterad! Eller om du ändå blir det: se på ditt barn. Betrakta dess vackra anletsdrag och fantastiska lilla kropp och känn hur mycket du älskar det. Då förbyts din irritation i kärlek om du inte heter Ted Bundy.


På stan:

i/ Hushållspapper
Jag lovar: en rulle hushållspapper i skötväskan räddar många situationer. Det låter så otroligt banalt, men är ändå lätt att glömma. Vill man vara extra förutseende fuktar man hushållspapper och lägger i en plastpåse. Och så tar man med sig sopkassar att lägga allt kladd i, inklusive nergeggade haklappar och tröjor.

j/ Extrakläder
Till dig själv, alltså! En del bebisar kräks mycket eftersom den övre magmunnen är outvecklad.

k/ Regnskydd till vagnen
Bra att ha om det verkligen öser ner, annars kan man strunta i det. Men träna tio gånger hur man trär på eländet, för det är litegrann som att lösa Rubiks kub. Att då försöka göra det i regnet är okul, kan man säga.

l/ Femmor och tior
Till offentliga dass när du behöver byta blöja.

m/ Handsprit
Till dig själv efter att ha bytt på ett offentligt dass - och till andra vuxna som vill peta på bebisen när den är nyfödd.

Slut på listorna! Har jag glömt nåt, komplettera gärna! Alla mina råd bygger på sex barns erfarenhet, men du som förälder vet bäst vad ditt barn behöver; det här är bara tips. Apropå det: oroa dig inte över om du ska klara att vara en bra förälder. Barnet kommer att visa dig hur du ska göra! Så lyssna på dess signaler och lita på dig själv. Det kommer att gå bra, jag lovar.

7 kommentarer:

Hustrun sa...

Först vill jag bara äsga att jag inte har några egna ungar. Bara så det är klart liksom.

Men, två spontana invändningar:
Spjälsäng - måste man vilja ha sitt barn intill sig hela nätterna då? Får man inte ha lite space?
Babylarm - har varit hur praktiskt som helst för de av mina kompisar som har sina bebisar sovandes på övervåningen till exempel. Man kan sitta ute på sommarkvällarna utan att fundera på om man kommer att höra när barnet vaknar eller inte.

För övrigt håller jag med om typ allt.

Niklas sa...

Nej, såklart måste man ingenting. Men själv har jag svårt att förstå hur man inte skulle vilja ha sin bebis nära sig jämt. Ingenting är så rogivande som ett litet snusande barn bredvid en. Tycker jag.

Bebislarmen kan man säkert använda på ett vettigt sätt. Men själv tycker jag att de är onödiga.

Jag, Hugh Grant sa...

Jag har inte heller några barn, men det var en kul lista! Särskilt roligt med saker som föräldrar men knappast barnet tycker är gulliga.

Topp 5 grejer jag inte visste fanns:

1. Näsfrida
2. Babyburka
3. Babylarm
4. Pattbindor
5. Salsy-Vase

Niklas sa...

Tack! Hushållspapper tror jag däremot att de flesta känner till.

Matti & S sa...

Var tvungen att leta upp detta inlägg och ge dig dunderrätt på snorsugen. Jag har en som heter nåt annat än näsfrida och den har gjort sig värd sina 79 kronor flera gånger om. Snorbuse-katastrofer har en tendens att komma mitt i natten och slå till med en monumental sorglighet för bebisar.

Spjälsängen med en avmonterad sida vänd mot min säng och fastspänd med spännband var smidig när det fanns en hund i sängen också. En ganska tung och klumpig hund som inte tittade efter först om där var ledigt där den lade sig ner. Nu när hunden är borta så är spjälsängen mest ett som ett stort bord där jag förvarar barnkläder. Funkar i och för sig hyfsat men inte den mest yteffektiva förvaringen.

Barnvagn köpte jag en begagnad som vi har använt 5 gånger på två månader. Bärsjalen är mycket smidigare. S vägrar att ligga som en varmkorv i en korvlåda på hjul, hon vill ligga nära. Fast alla barn gillar ju inte sjal och det är ju svårt att veta i förväg. Men vad jag har förstått gillar de flesta barn inte att ligga i vagn heller, men föräldrarna "tränar" dem (=låter de ligga och skrika tills de ger upp).

En begagnad bärsjal kan man köpa för runt 300 spänn. Mat/packning får man med sig mycket mer av i en shoppingvagn än under en barnvagn.

Hårdliften från barnvagnen är å andra sidan smidig att lägga S i och ställa på toaletten när jag duschar.

Tack förresten för det lass strumpor som S fått ärva av dina barn! Mycket bra strumpor, vi har inte tappat bort en enda av dem just nu (men däremot av andra sorters strumpor).

Anna Wahlgren tänker jag inte ens kommentera. Men det kan vara bra att ha något mjukt till hands att stoppa i munnen på äldre generationers kvinnor som har amnings"tips", -råd eller bara -pikar att bjuda på.

Niklas sa...

Matti: Nej, barnvagnar kan också lätt bli ett slags mobila skulpturer som man baxar omkring med barnet på armen. Been there... Fast när de blir lite större är det faktiskt väldigt bra, och ofta tycker de att det är kul.En shoppingvagn borde jag testa den dag vi inte har några barnvagnsbarn längre. Man blir bortskämd med att rulla saker.

Bärsjal låter som en bra idé, men blir det inte väldigt tungt till slut? Jag tycker att barn är tunga, jag. Fast det är såklart väldigt mysigt med kroppskontakten.

Anonym sa...

Kan väl inte va så mycket tyngre att ha bebisen utanpå magen än inuti, särskilt som övrig övervikt successivt avtar i takt med att bebisen växer :) papporna får träna lite helt enkelt, för att hänga med i tyngdlyftartempot!