måndag 13 april 2009

Susan Boyle och femininiteten


Jag fick ett tips på Facebook: titta på Susan Boyle på Youtube! Klippet är från Britain's Got Talent, och ni ser själva: hon är en pajas, såklart. Eller...? Så fort hon börjar sjunga bryter jublet ut i salongen och sen vill ovationerna aldrig ta slut. Det är väldigt gripande - först. Men varför detta jubel, frågar jag mig efter en stund, varför blir jag och alla andra så rörda?

Susan Boyle ser ut som en typisk tantalora i töntig frisyr och postmenopausal klänning. Hon är hela 48 år, herregud! Dessutom kommer hon från någon liten okänd ort ute på vischan. Creddighetsfaktorn kan nästan inte bli lägre, och hon tyckte själv att hon såg hemsk ut på tv.

Mm, så kan vi väl jämföra med...Örjan Ramberg?
Om han hade ställt sig på scen i en talangjakt, helt okänd, och haft pretentioner, hur hade han blivit bemött? Örjan Ramberg är tunnhårig, 61 år och har ett garnityr som jag sannerligen inte skulle vilja provsmaka. Men han har visst nåt som dinglar där nere. Ingen skulle ha fnissat åt honom.

Det kan räcka så. Slutsatserna överlämnar jag åt er.

6 kommentarer:

Nicolas sa...

hur kommer det sig att din statistik ökade såpass ?

Niklas sa...

Tja... Kanske för att det inte kommer någon papperstidning i dag? Och för att jag har deltagit i några uppmärksammande debatter.

Anonym sa...

Blev fanimej tårögd efter att ha sett susan boyle framträda.Är själv 47 och har inte slagit igenom än, men det kommer.Gillar
underdogs som knäcker dom ``etablerade`` som tror att dom ``har nåt``. Så HEJA SUSAN!!!!!!!

Daniel sa...

En annan sak man inte skriver om är ju att kuppen var planerad. Hon skulle komma på scenen som en småkorkad clown och göra dundrande succé. Och det funkade ju - tittarsiffrorna höjs i skyn och vissa bloggare förbättrar siffrorna! ;) Men visst har hela grejen att döma folk efter utseende en poäng i detta fall. Tråkigt.

Dan sa...

Visst bar det både uppgjort i förväg och rörande ... en sorts förnedringsTV tvärt tvärtom, och det kan man nog stå ut med. F ö har damen en kollega som heter Harold Potts tror jag som gjorde precis samma sak för ett tag sen ... tror egentligen inte det går att koma så mycket genus på det?

http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA

Niklas sa...

Nä, Paul Potts. Tänk Pol Pot.

Om man jämför med Let's Dance kan man konstatera att de manliga deltagarna där får mycket högre poäng just för att de ska framstå som som hjältemodiga - tänk att den där klumpedunsen verkligen kan dansa! Medan det tas för givet med kvinnorna. Nog går det att krama ut genus ur det här.