fredag 3 juni 2011

Bafatt vi kan

Gwyneth Paltrow och hennes make söker en privatlärare till barnen Apple och Moses. Klassisk grekiska är ett rekvisit för den som vill vara med och fostra kändisparets telningar. Ja, förutom latin, franska samt mandarin eller japanska. Såklart; Gwyneth och Chris Martin brukar ju växla mellan dessa språk när de diskuterar Li Po, Aristoteles, Descartes och gänget. Ljuv är mödans lön, säger de sig, acti labores jucundi. Ja, många års intensiva studier har givit resultat - se bara hur rika de har blivit!

Läraren ska också kunna spela tennis, segla, spela schack, förstå sig på filosofi och vara intresserad av dramatik (eller "drama" som Aftonbladet skriver). Detta är som alla vet ett måste inom Hollywoodaristokratin. Man ska ju inte behöva skämmas för sina barn, ergo får de finna sig i att drillas i Benkogambit, lära sig skillnaden mellan hundsvott och häckstag och bemästra den svåra konsten att på ett avslappnat men ändå levande sätt framföra godbitar ur Sarah Kanes samlade produktion medan föräldrarna och deras hyperintellektuella vänner myser med en drink vid brasan i något Hollywoodpalats som är minst femton (15!) år gammalt. Sen sjas i säng, för halv fem är det dags att nöta in syntaktiska strukturer i hjälteeposet "Sting räddar världen" (skrivet på arkadisk-kyprisk dialekt av Gwyneth just for the hell of it).

Jag hoppas att Apple och Moses får sin lärare snart, för tänk så många glädjefulla timmar i skolbänken de har framför sig! Visserligen blir dagarna så långa att man undrar när de ska hinna med tennis och segling, men om man seglar under lunchen kan man kanske köra några femsetare mellan elva och tre på natten.

Nej, nu ser jag ju att jag har läst fel! Läraren ska bara jobba två timmar om dagen förutom på lördagar och söndagar då det är sju timmars undervisning. Jamen, dåså. Då kommer barnen att bli flytande i de här språken redan när de är 55 år. Därefter får de ge järnet för att bli stormästare i schack, hinna med några världsomseglingar och en och annan Wimbledonseger. Allt går! Och när de en dag ligger på sitt yttersta kommer de att tacka en framsynt mor och far för ett liv rikt på glädjeämnen.

Ja, amantes sunt amentes, som redan Loredana Borg sa. Förstår ni inte den sentensen får ni slå upp den - precis som jag. Det finns lärdomsgiganter som Gwyneth och Chris. Sen finns det alla vi andra, men vi har ju Google.

Inga kommentarer: