måndag 27 juli 2009

Så smärta är inget att bry sig om

Expressen fördömer på ledarplats enskilda landstings och läkare motvilja mot att utföra omskärelser, och vill ha det till att det handlar om etnocentricitet. De borde kanske höja blicken och se på USA, där många gossebarn blir av med förhuden utan att deras föräldrar är judar eller muslimer. Problemet är inte den religiösa sedvänjan, problemet är att det alldeles för ofta är tortyr av småbarn, ett kirurgiskt omotiverat ingrepp som är så plågsamt att bevittna att föräldrarna kan bli svimfärdiga.

Och problemet är att den svenska lagstiftningen medger undantag från regeln att ingreppet ska utföras av medicinskt utbildad personal på ett sjukhus - om barnet är yngre än två månader! Det verkar bottna i den urgamla och sedan länge motbevisade tesen att spädbarn inte upplever smärta och obehag på samma sätt som vuxna. Det är på nåt sätt lättare att komma över, verkar vara den bakomliggande tanken. Att omskurna män har en lägre smärttröskel visar på motsatsen.

Är det någon som har sett de apparater som skiljer förhuden från ollonet på spädbarn? Den sitter nämligen fast. Ja, googla om ni vill bli illamående, och tala sedan om för mig varför man ska hålla fast ett litet skrikande spädbarn under en lång och plågsam procedur för att föräldrarna inte vill låta det självt ta ställning till eventuell religionstillhörighet när det blir så stort att det kan välja själv. Om någon skulle försöka sig på ett sånt ingrepp på något av mina barn skulle jag slå ihjäl vederbörande. Bedövning? Yeah, right. Man ska inte ens ge så små barn Emlaplåster.

Inga kommentarer: