onsdag 23 juli 2008

Smeder utan ässja

I en en debattartikel i DN i dag uppmanar ett gäng högerkristna från den så kallade "tankesmedjan" Claphaminstitutet sin egen folkhälsominister Maria Larsson (kd) att minska antalet skilsmässor. Visserligen minskar antalet separationer enligt Statistiska centralbyrån, och visserligen mår barn till skilda föräldrar inte sämre, (se länk) men det duger väl inte som argument. Nej, nu måste det till krafttag för att slå vakt om den heterosexuella kärnfamiljen.

Hur ska det hela då gå till? Jo, vi ska ge föräldrarna "stöd i parrelationen samtidigt som de får stöd i sitt föräldraskap". Ett sådant "stöd" som redan införts får man anta är vårdnadsbidraget, det som gör att kvinnorna stannar hemma med barnen. Ett annat är väl att återinföra sambeskattningen (ett förslag från kdu) vilket leder till att ännu fler kvinnor tvingas bort från arbetsmarknaden. Bra tänkt! Reaktionärernas politiska förslag motarbetar visserligen det de säger sig vilja uppnå, men det är ju ingen nyhet.

Ett av högerspökena bakom debattartikeln, Magnus Göransson, skrev tidigare i en artikel i Dagen att insemination av lesbiska är ett brott mot FN:s konvention om barns rättigheter. Men inte nog med det: "Värre än brottet mot barnkonventionen är dock sveket mot de barn som blir till vid en sådan insemination. Staten medverkar i så fall aktivt till att individens rötter skärs av. Dessutom tror man att man kan ympa in ett barn i en familjeliknande miljö och hävda att barnet har två mammor. Det är helt enkelt lögn att låta ett barn tro att man kan ha två mammor i stället för en mamma och en pappa."

Jag råkar känna några barn som har två mammor. Stackars dem när de upptäcker att man har ljugit för dem. Tänk, den ena av de där båda mammorna var inte alls en mamma! Visserligen gjorde hon allt som en mamma gör, var allt som en mamma är, men se någon mamma var hon inte. Och var är min pappa? Var är han, the real deal, den där fantastiske förebilden, beskyddaren och lekkamraten som runkade i en plastmugg 1999?

Direktor för Claphaminstitutet är Tuve Skånberg, f.d. riksdagsledamot för kd. Det är en man som vill göra hädelse till ett straffbart brott och motarbeta "diskrimineringen av kreationismen", ni vet den där hitte på-vetenskapen som säger att Bibelns skapelseberättelse är den som gäller och att Darwin hade fel. Han kallar sig f.ö. "professor" fast han inte är det, apropå vetenskaplighet. Och gissa om han är emot samkönade äktenskap?

En annan av artikelförfattarna, Lars-Göran Sundberg, har varit pastor i Elim-församlingen, och var en av talarna när det "tvärpolitiska riksdagsnätverket" Forum för familj och människovärde, lett av kristdemokraten Tuve Skånberg, bjöd in till konferens kring ”nordisk forskning om familj och familjepolitik” i slutet på mars 2006, se artikel i Arbetaren. Vill ni skåda mörkermän i deras löjliga prydno, läs den artikeln.

Ja, så där kan man fortsätta att vända på stenar, men nu gitter jag inte längre. Det kan väl räcka med att konstatera att artikelförfattarna skiter fullständigt i de barn de säger sig värna om. I synnerhet skiter de i de barn som redan i dag lever i regnbågsfamiljer. Och deras recept för att få färre att seppa kommer i själva verket att öka antalet separationer. Forskningen visar ju att de barn vars pappor har tagit ut en större del av föräldraledigheten också har en större chans att få behålla dem i sin närhet. Äsch, de här familjekreationisterna vill bara att allt ska vara som när de var små, när käringen stod vid spisen och mannen gick till jobbet och ingen var bög eller flata eller bi eller transperson öppet. Att deras artikel i DN Debatt kommer så nära Europride är förstås en ren slump.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att det här granskas kritiskt. Iofs är det bra med en kristen tankesmedja värd namnet, men om Claphaminstitutet är det återstår att se. Debattartikeln hade en vaghet som kryper i mig lite grann. De hänvisar till forskning. Bra, men den forskningen vill vi titta på.

http://www.academon.com/lib/paper/24043.html
http://www.heritage.org/research/family/BG1373.cfm
http://www.usatoday.com/news/health/2008-04-24-divorce-kids-behavior_N.htm
http://ivythesis.typepad.com/term_paper_topics/2008/07/effects-of-di-1.html

Vad jag själv mest reagerar på är att artikelförfattarna inte alls presenterar några idéer om HUR skilsmässor nu ska förebyggas. Därmed mynnar det hela ut i just bara vag antydan alltihop, och det hela oroar mer än det lugnar.

Den här "tankesmedjan" har inte fått någon vidare bra start. Behövs allt mer tänkande, skulle jag vilja säga.