tisdag 8 juli 2008

Helvetesdygn

Jag har slitit i flera dygn med ett jättejobb och bara sovit fyra timmar per natt. Nu ska jag göra ännu ett jättejobb på ingen tid alls. Hurra, liksom. Och så har jag tenta i hindi på fredag - vi får väl se om jag klarar den, dåligt förberedd som jag tvingas vara. Så bloggandet ligger nere i några dagar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Hoppas det går bra på din tenta.
Jag har en liten fråga som jag hoppades du skulle kunna svara på.
Jag ska tatuera mig och skriva in text på min fot, och vill gärna ha detta på hindi. Men jag har läst lite och sett att dseras alfabet/text har alltid ett streck raktigenom vid toppen på texten. Om man skulle ksippa detta, är meningen ändå fullgod och "rätt" eller förlorar man språket då?
Hoppas du har tid att svara, kanske efter tentan=)

Niklas sa...

Tack!

Ja, det stämmer att bokstäverna hänger som tvätt på en lina, (som man brukar säga). Den är dock inte helt obruten, eftersom vissa tecken bara har streck över en del av sig, t.ex. deras "a". Dessutom går tecknet i vissa fall ovanför raden, bl.a. tecknet för långt "i" eller "r" i kombination med vissa konsonanter.

Utan "klädlinan" går det inte att läsa texten rätt eftersom man då riskerar att blanda ihop bokstäverna. Det vore ungefär som att hoppa över vårt streck i "t", eller fimpa de diakritiska tecknen över "å", "ä" och "ö". Så tyvärr, det blir inte devanagari-alfabetet utan det där strecket ovanför.