tisdag 15 december 2009

"Det toleranta Danmark"

Det toleranta Danmark ställer upp när demonstranterna grisar ner skriver Per Gudmundson i SvD i dag. Eh, vilket Danmark, sa du? Jaha, det Danmark som kan gripa folk enligt "lymmellagen" på blotta misstanken om att de ska begå brott? Det Danmark där poliser stövlar in i Brorsons Kirke för att avvisa flyktingar?

Nähä. Jag förstår. Gudmundson menar det toleranta och gemytliga Danmark där alla hjälps åt att städa. Där t.ex. ingen dansk skulle urinera offentligt eller kasta sin urdruckna bajer i Pisserenden. Det miljövänliga Danmark som får hela sin energiförsörjning av vindkraft. Alltså det Danmark som inte finns, utom i Per Gudmundsons fantasi.

Med tanke på hur polisen behandlade personer som utnyttjade sin demonstrationsfrihet är det faktiskt riktigt jävla osmakligt att slå ner på att en del "demonstranter" (ni vet, såna där bråkstakar) inte plockade upp pappmuggar efter sig. Men det är väl skillnad på folk och fä. Folk är såna som kastar sina muggar på gatan under Stockholm Maraton. Fä är såna som kastar dem på gatan i Köpenhamn efter att ha rest dit för att visa sitt engagemang.

Uppdatering: strax efter att jag hade publicerat det här skrev Isobel Hadley-Kamptz ett väldigt bra inlägg om lymmellagen, Lymmel kan du vara själv.

Inga kommentarer: