tisdag 18 augusti 2009

Stoppa avvisningarna av hbt-personer!

Just nu sitter "Ali" (fingerat) namn i Migrationsverkets fängelse (kallat "förvar") i Märsta i avvaktan på att utvisas till Irak. Ali fruktar på goda grunder att han kommer att bli mördad, men ska ändå tvingas i väg till ett land där bögar torteras och mördas. Men det struntar Migrationsverket, som rätteligen borde kallas Antimigrationsverket, i.

Tänk dig för en liten stund in i hans situation. Tänk dig att du sitter inspärrad i det land du trodde skulle erbjuda dig en fristad. Tänk dig att utanför pågår livet som vanligt för alla som är svenska medborgare. Tänk dig att du hade kunnat gifta dig med den du älskar - då hade du inte blivit avvisad. Men en teknikalitet stod i vägen: du saknade ett pass med inresestämpel. Tankarna snurrar, allt känns hopplöst. Snart - du vet inte när - kommer en läkare och ger dig en lugnande spruta, sen förs du med handbojor till ett flygplan och eskorteras till det land du flydde ifrån. Du har kanske bara några dagar kvar att leva, och detta på grund av en ännu teknikalitet, denna gång i din asylansökan som iskalla tjänstemän hänvisar till. Och tänk dig att det kanske hade funnits någon tjänsteman som hade visat ett uns av civilkurage för din skull - då hade du sluppit frukta för ditt liv nu. När planet landar är du fredlös och kan när som helst kidnappas och torteras till döds.

Det här är inget annat än medhjälp till mord. Migrationsverket drar skam över oss alla, över ett Sverige där man kan låsa in människor som inte har begått något annat brott än att de råkar tillhöra gruppen De Andra. Det är en spottloska i ansiktet på alla hbt-personer, på alla invandrare och flyktingar, på allt vad anständighet vill säga.

1 kommentar:

Bengt Held sa...

Jag håller helt med dig.

Extra groteskt är att Migrationsverket hänvisar till att homosexuella kan vända sig till myndigeterna för att få skydd. Har de noll koll på myndigheten om situationen i Irak?

Jag har för övrigt redan för två år sedan mailat länkar till olika rapporter om den svåra situationen för HBT-flyktingar. Det har jag skcikat till ledande personer på Migrationisverket. Men tydligen utan resultat.

Bengt