tisdag 19 juli 2011

Att lyfta blicken genom att sänka den

Systembolagets monopol är bara en dröm, skriver Svenska Dagbladet i dag. I praktiken har det redan upphört och nu är det dags att inse detta och slopa eländet. Sedan 2008 får man importera alkoholhaltiga drycker själv, och det är "hyfsat smärtfritt", tycker ledarredaktionen. Dessutom handlar vi med oss sponken på utlandsresor som inte behöver sträcka sig längre än över Öresund. Det låter ju bestickande. Och ordet monopol låter avskräckande, som en rest från ett grått DDR-förflutet.

Jag undrar vad suparkompisarna i Solursparken här i Vällingby skulle säga. Inte för att de läser Svenska Dagbladet, men någon kanske snappar upp tonerna från ovan. Och inte för att de importerar själva, för det är inte direkt smärtfritt för den som saknar dator. Och inte heller för att de har råd med några utlandsresor. Det är bra långt till utlandet för den som lever på en liten sjukpension. Men ändå. De är nog inte precis några vänner av Systembolaget, därtill har de blivit nobbade för många gånger. Nåja, det löser sig för det mesta. Langare finns ju alltid. Men det kan kännas lite onödigt krångligt att berusa sig understundom. Tänk om man bara kunde gå till Coop och köpa sin Rosita.

Jag tror inte att Svenska Dagbladets ledarredaktion vill göra det lättare för parkgänget att sprita. Det är inte poängen. Jag tror inte heller att den tycker att allmänhetens bekvämlighet ska gå först - det stolliga förslaget från Carl B. Hamilton om hemkörning från Systembolaget avfärdas med att "det är varken att hänga med eller att förvalta den alkoholpolitiska uppgiften på bästa sätt". Och redaktionen medger generöst att monopolet fyllde en uppgift en gång i världen, tycker att smuggling ska stävjas och den yngre generationen skyddas från spritens skadeverkningar. Bra där. Men Verkligheten och De nya handelssätten måste beaktas, skriver man. Så nu ska jag ställa två frågor: 1/ Vems verklighet? och 2/ Vems handel? För det är här poängen med ledaren döljer sig.

Verkligheten är att om man är alkoholist slutar man inte dricka förrän alla flaskor är urdruckna eller man slocknar. Verkligheten är att tillgänglighet och missbruk går hand i hand. Utökade öppettider på Systembolaget leder till ökad misshandel, skadegörelse och annan brottslighet. Verkligheten är att pensionen tar slut fortare för alkoholisten, medan någon annan får mer pengar. I dag är det Systembolaget. I morgon är det köpmännen om SvD får som de vill. Nu ska det sägas att den här ledaren inte handlar om utökade öppettider, utan om ett avskaffande av monopolet. Samma kontrollsystem med legitimation, förbud att sälja till berusade etc. kan ju gälla även i köpmännens butiker.

Men det är i teorin. I praktiken kommer ett avskaffande av monopolet att leda till ökad tillgänglighet. Felet med Hamiltons förslag är att det är just Systembolaget som ska köra hem spriten och därigenom "jaga fler potentiella kunder vid dörren och konkurrera ut privata alternativ i monopolets namn", tycker Svenska Dagbladet. Vi har fri rörlighet för varor inom EU:s gränser, varför inte låta varorna flöda fritt även i Sverige? Så där har vi poängen och där har vi för vem de skriver. Det är deras artfränder som ska få tjäna pengar på att folk berusar sig, inte staten. Så varför inte bara skriva det? Det vore ärligare. Allt statligt ägande ska bort. Att en och annan råkar illa ut är smällar man får ta. För det är någon annans verklighet. Hyfsat smärtfritt, liksom.

Inga kommentarer: