fredag 31 december 2010

Myten om den hällvänliga pipen

Riv här. Vik flikarna åt sidan, sedan framåt. Lossa och fäll ut. Detta är en hällvänlig pip; var god använd mig eller dö.

Ni vet hur det är. Man sliter otåligt upp förpackningen eftersom perforeringen den i särklass starkaste punkten på förpackningen. Det finns ett gammal ryskt skämt om Aeroflotflygplan: de har perforerade vingar för att de inte ska kunna gå av. Perforeringen, den hällvänliga pipen och det återförslutbara kaffepaketet ingår i en ondsint konspiration som startades av en nordkoreansk diktator i akt och syfte att få västerlandet att bryta samman - ungefär som Tetris skapades av ryssarna för att sänka produktiviteten i USA.

Det är som med nyårsafton. Ät nån jävla fisk eller kalkon, drick mousserande vin i iskylan och skjut upp raketer så blir det ett HELT NYTT ÅR. Men först måste vi summera det gångna året. Tänka på alla som har dött, utnämna årets bästa film, bok, låt och trend. I annat fall blir det inget nytt år; det gamla fortsätter bara, vilket är en fasansfull tanke. Vi vill ju gå vidare.

Sak samma med feminismen: vi måste döpa om den! Först då kan den bli ny och inkludera även männen. Eller med genusvetenskapen: den måste ta nya tag, inte gräva ner sig i akademins damm. Eller med mångkulturalismen, som inte bara måste göras om från grunden, utan snarare sköljas bort så att vi äntligen kan börja ställa krav på våra vänner invandrarna. Skolan måste förnyas, för så här kan vi ju inte ha det. Lärarna ska bli legitimerade, precis som psykologer eller läkare. Nästa steg är naturligtvis att inrätta en ansvarsnämnd som kan rycka axelklaffarna av de pedagoger som inte förmår höja betygsgenomsnittet. Sen får vi en ny skola och Sverige kan bli en ny kunskapsnation. Exakt när framgår inte av retoriken, så jag antar att det blir efter något nyår, när vi har summerat vilka som är landets bästa skolor.

Ja, tron på "gör om, gör rätt" är lika stor som flingtillverkarnas tro på perforerad kartong. Det kanske inte är en konspiration, men det är sannerligen ett manus i klass med nyårsriterna. Det kan förefalla otacksamt att inte vilja riva i pilens riktning, men faktum är att män i allmänhet måste maka lite på sig om de vill kalla sig feminister. Att ett genusvetenskapligt perspektiv genomsyrar så vitt skilda ämnen som ekonomisk historia, antropologi eller pedagogik är ett framsteg, men att Stockholms universitet inte vill göra det möjligt att doktorera i ämnet säger en del om hur segt motståndet kan vara. Man kan också tänka att det inte är genusvetarnas fel att frågor om jämställdhet inte var precis brännheta i det senaste valet. Och att skolan trots allt fungerar rätt bra med tanke på dess usla förutsättningar. Men det vågar man väl knappt andas om. Det mätbara överröstar nämligen alltid det svårmätbara. Det som kan ges en ny förpackning är alltid bättre.

Jag skiter faktiskt i nyårsfirandet, vilket väl har framgått. Och jag tänker fortsätta att vara feminist och genusvetare. Jag tänker fortsätta att vända mig mot idiotiska skolreformer och rasism. De gamla mönstren består och behöver motarbetas precis som i går eller förrgår. Det kan inga nyår i världen ändra på. Tro inte på den hällvänliga pipen. Den kanske inte är en konspiration av en nordkoreansk dikator, men en jävligt trött diskurs - eller låt oss kalla det myt.

Inga kommentarer: