tisdag 22 juni 2010

Expressen som Vår vapendragare

Expressens ledarredaktion skriver i dag att tvångsäktenskap bör kriminaliseras. Tanken är inte precis ny, men Expressen vill återuppliva den - det är ju valår. Att äktenskap som ingåtts under tvång kan ogiltigförklaras räcker visst inte, inte heller att vi redan har lagar om olaga hot och olaga tvång. Nej, vi måste markera mot hederskulturen, tycker Expressen. Sedan skriver de att Ungdomsstyrelsen beräknar att 8 000 ungdomar är rädda för att bli gifta mot sin vilja. Hur de får fram denna siffra är obegripligt (och förresten läser Expressen slarvigt, siffran är 8 500). Migrationsverket kom i kontakt med 14 fall under 2008, Skatteverket ett enda, medan de 14 verksamheter som riktar sig till unga hade kontakt med 248 unga som sökte stöd för att slippa bli gifta mot sin vilja, skriver Ungdomsstyrelsen. Visst, mörkertalet kan vara stort, men att man "uppskattar" att 70 000 unga lever "med begränsningar och villkor i förhållande till äktenskap" och av dessa 8 500 "ofta eller då och då är oroliga över att inte få välja partner" är uppgifter som borde granskas noggrannare. Att beskriva det här som att "8 000 är rädda att bli bortgifta mot sin vilja" gör bara den som slarvar. Med flit.

Tvångsäktenskap är inte detsamma som arrangerade äktenskap. Ungdomsstyrelsen använder formuleringen "arrangerade äktenskap mot någons vilja" - Expressen drar till med det enklare "tvångsäktenskap". Det låter ju mycket hotfullare. Men vilja/tvång är faktiskt inte så enkla begrepp när det gäller arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap. Gränsen är flytande. Vissa har starka önskemål eller krav från sin familj på vem som är lämplig att gifta sig med. Andra får en begränsad lista med alternativa personer medan åter andra tvingas att gifta sig med just den där personen. Att inte gifta sig alls måste förstås vara ett alternativ, allt annat är oacceptabelt. Samma sak gäller förstås barn till överklassen, Livets ord-medlemmar eller på olika vis heliga, rättfärdiga och homofoba. Alla har rätt att träda ut. Fast ingen gör undersökningar om de senare grupperna.

Det sämsta med Expressens ledare är inte att de inte kan läsa en rapport. De hade väl bråttom. Nej, det sämsta är att de åberopar en självutnämnd expert, Rasool Awla från nätverket "Män mot hedersförtryck" - ännu en av dessa organisationer för Goda Män, som "Vi som definitivt är emot våldtäkt i Härnösand och hurra för oss". Awla har gjort sig känd för sitt försvar av Pernilla Ouis, som skrev en rapport åt Rädda Barnen som inte höll måttet. De forskare hon åberopade ansåg nämligen inte att deras material tillät de slutsatser Ouis drog. Ouis forskning har även sågats av Paulina de los Reyes och Diana Mulinari i senaste numret av Mana. Hennes forskning är helt enkelt undermålig. Men sånt bryr sig inte Expressen om. De tar Awlas debattartikel och gör den till sin.

Det finns alla skäl att bevaka problemet med tvångsäktenskap, en praktik som för övrigt saknar stöd i islam, i alla fall om man får tro Islam svarar. (Jag har kollat även med andra muslimska källor och alla vänder sig emot tvångsäktenskap.) Om vi ska göra som Danmark och Norge och ändra i Brottsbalken vet jag däremot inte. Det finns många andra fall där vi inte bör göra som våra grannländer - t.ex. höja äktenskapsåldern generellt för den som vill gifta sig med någon utanför EU-området. Denna och liknande lagstiftningar har kommit till mindre av omsorg om förtryckta kvinnor än av ren och skär rasism. Man kan liksom bli lite misstänksam när grupper som inte har gjort sig kända för sitt feministiska engagemang plötsligt vill värna om kvinnorna, och heltäckande förbud är inte rätt väg att motverka att vissa drabbas.

Expressen talar om hederskulturen, ett begrepp som var populärt för några år sen, men som har urholkats något sen det har visat sig att samma hederskultur finns bland etniska svenskar. Som alla andra begrepp som ska peka ut de Andra som marionetter, viljelöst styrda av sin Kultur, faller det samman vid en närmare granskning. Ändå fyller det förstås en funktion: det förlägger förtrycket någon annanstans samtidigt som det fritar oss själva från skuld. Vi har minsann ingen hederskultur. Vi har liksom ingen kultur alls, utan fattar enbart rationella och autonoma beslut. Expressens ledarredaktion tänker nog att den är rationell och autonom när den säger sig värna om utsatta grupper. Det är den inte. Och effekten blir den motsatta mot den man säger sig vilja ha.

1 kommentar:

Hanna sa...

Bra skrivet, håller verkligen med! Den kristna heders- och förtryckarkulturen är tydligen helt okej ...