onsdag 12 maj 2010

"Föräldrar vet bättre än politiker"

Jag tog emot ett flygblad i morse.

Nej till tvångsdelad föräldraförsäkring!

FÖRÄLDRAR VET BÄTTRE ÄN POLITIKER <-- ritade 3d-bokstäver à la skolbarn

8 av 10 säger NEJ till tvångsdelad föräldraförsäkring. Det bryr sig inte vänsteroppositionen om. De vill inte låta föräldrarna bestämma själva. För oss har politiken sina gränser. Vi vill ge familjerna mer makt och mer frihet. Makt att ta egna beslut och frihet att styra över sin egen tid. Därför säger vi nej till tvångsdelning. Gör det du också. Rösta på Kristdemokraterna den 19 september. Göran Hägglund partiledare för Kristdemokraterna

Kristdemokraterna
ETT MÄNSKLIGARE SVERIGE


Om Göran Hägglund är politiker vet föräldrar bättre än han. Det är den första slutsatsen man kan dra av det här flygbladet. Men jag antar att det borde stå "Föräldrar vet bättre än vissa politiker". Det blir inte lika klatschigt, men stämmer bättre överens med Kd:s budskap. Ska man vara petig borde det rentav stå att vissa föräldrar vet bättre än vissa politiker. Att det är så går faktiskt inte att ifrågasätta. Vissa regnbågsföräldrar vet t.ex. bättre än vissa landstingspolitiker som tar ut avgifter för insemination av lesbiska par, men inte av heteropar som slipper undan med vanlig patientavgift.


Om vi så backar bandet till tiden före lagen som förbjuder barnaga kan man med samma argumentation hävda att föräldrar borde vara fria att själva avgöra om de vill slå sina barn för att de ska lyda. Det var förstås också ett vanligt argument på den tiden, men känns det inte en smula mossigt i dag? För att uttrycka sig snällt. Ibland behöver alltså politiker besinna sitt ansvar och gå före opinionen, inte bara hålla upp ett vått finger i luften.

"Vi vill ge föräldrarna mer makt och mer frihet", skriver Hägglund. Vilka föräldrar vill han ge mer makt och frihet? En stor del av kvinnorna i LO-kollektivet arbetar helger, kvällar och nätter. Vilken frihet har de att välja barnomsorg när det (med några få undantag) inte finns förskolor som är öppna då? Vilken makt över sin situation har de när de måste ta hand om gamla och sjuka föräldrar och tvingas sluta jobba? För dem har sannerligen politiken "sina gränser" - de upplever dem inpå bara kroppen.

Tanken bakom en individualiserad tvångsdelad föräldraförsäkring är att motverka institutionaliserade orättvisor som till övervägande del drabbar kvinnor. Kalla mig konventionell, men jag tycker att det är ett bra syfte. Kristdemokraternas vårdnadsbidrag har visat sig förstärka sådana orättvisor genom att försena eller omöjliggöra för redan diskriminerade kvinnor av utländsk härkomst att ta sig in på arbetsmarknaden. Och diskrimineringen går därmed i arv till deras barn som försenas i sin språkutveckling. "Men tryggheten går före språkutvecklingen", säger Kd. Som om det vore tryggare att inte gå på dagis. Kristdemokraterna vill nog ge vissa föräldrar mer makt och mer frihet. Det handlar närmare bestämt om pappor i heteroförhållanden, eller för att vara mer precis, kristna, vita, högavlönade heteropappor i karriären - Kd:s främsta väljarbas. Alla andra får välja att halka efter i karriären eller varför inte sluta jobba helt. Och barnen får välja att se sina pappor som ett slags reservföräldrar.

Kristdemokraterna
Ett omänskligare samhälle

5 kommentarer:

Maja sa...

Det är fascinerande och deprimerande att följa hur Kristdemokraterna tar sig friheten att äga tolkningsföreträde över det som de samtidigt säger är det djupaste, viktigaste i samhället, alltså familjen. Det är normativitet in action och de har absolut ingen aning om det själva samtidigt som de är totalt medvetna om att deras 'verklighet' hackas sönder utifrån ("kultureliten"). Fast det är ju deras synvinkel. Vi som vet att det bara finns en verklighet, eller oändligt många vilket är samma sak, vet ju att det är INIFRÅN deras normativitet vittrar sönder. Inte bara för att den abstrakta idén de saluför bara fungerar i teorin utan också för att folk helt enkelt lämnar de där sammanhangen när de själva blivit drabbade av tänket.

Christina sa...

genom att INTE ha delad föräldraförsäkring tvingar man indirekt kvinnor till sämre... allt. och män till indirekt sämre kontakt med sina barn. men det kanske är okej om föräldrarna tror att de valt det själva?

i så fall är föräldrar dumma i huvudet. men det är ju klart, vissa av dem röstar på kd.

Niklas sa...

Maja: ja, man upphör aldrig att fascineras.

Christina: man får sannerligen ställa frågan "Vems val?"

Anonym sa...

Hej Gull,

jag tycker att Apollonius av Tyana ska få bestämma utvecklingen i världen. Han botade sjuka, drev ut demoner, svävade i luften och hade sig. Han dog och återuppstod också.

Puss, Kristina

LukasRomson sa...

Klockrent!

Och nu har de halkat under riksdagsspären. Väljarna tycks veta bättre än kristdemokratiska politiker.