tisdag 16 mars 2010

Världsmästare på hjärtlöshet

Danmarks regering har gjort upp med Dansk Folkeparti om nye regler for udlændinge, meddelar Berlingske Tidene. Nu ska man poängsättas efter sin arbetskapacitet, språkkunskap och sitt "intresse för det danska samhället"; om man alltså deltar aktivt i föreningslivet får man poäng för det. Jag undrar om medlemskap i ett muslimskt samfund räknas? Det danska centrumet för tortyroffer påpekar att de nya reglerna alltså diskriminerar redan utsatta personer som på grund av sina traumatiska erfarenheter knappast kan vara med och tävla om poängen på samma villkor. Men det struntar förstås regeringen i. Paketet lanseras som att Danmark nu ska bli "världsbäst på integration", en paroll från Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Att de svartmuskiga fråntas sin rätt att rösta i kommunalval efter tre år - nu blir det efter fyra år - är alltså ett stort framsteg. Men okej, man ska nu kunna bli medborgare efter fyra år i stället för sju, alltid något. Problemet är bara att det alltså är kopplat till individuell prestation. En riktigt duktig utlänning kan alltså bli en fullvärdig dansk. Fast om utlänningen inte sköter sig åker vederbörande ut på arslet igen, precis som de danskfödda. Nej, jag skojar. Danskfödda får mörda utan att bli av med sitt medborgarskap. Förstås.

En gång i världen var begreppet kulturell mångfald populärt. I dag har det snarast blivit ett skällsord, och är sedan länge ersatt med honnörsordet "integration". Anledningen är bland annat att mångfald anses hota den nationella sammanhållningen. Genom att tillåta olika "kulturer" att "göra som de vill" ställer man dem också mot varandra och mot värdlandet. Som liksom inte har en kultur. Tendensen är tydlig även i länder med lång tradition av respekt för minoriteter, som Australien eller Holland. Även i Sverige hörs tongångarna allt oftare: Vi måste integrera våra invandrare! De små liven. De måste lära sig vilka grundläggande värderingar som gäller i ett modernt land, som respekt för varandra, yttrandefrihet etcetera. Att en irakisk bög som flytt hit inte förstår skillnaden mellan demokrati och diktatur, respekt för oliktänkande och så vidare är ju en självklarhet. Han måste undervisas, och inte nog med det: han måste bevisa att han har lärt sig sin läxa. Snart kommer Folkpartiet att snappa upp tanken om poäng, jag lovar.

Men Danmark ligger alltså före oss. Där är de snart världsmästare i hjärtlöshet, främlingsfientlighet och trångbröstad patriotism. Det danska gemytet, ni vet. Det är bara en tidsfråga innan samma gemyt slår rot i Sverige, och då ligger ni löst till, alla ni som inte vill lära er knyppling på ABF eller har någon löjlig fobi mot att anpassa er efter alla regler som är oss så kära i sillsvansarnas och midsommarstängernas förlovade land. Ja, VM i vidrigheter har börjat - säg sen att idrott och politik inte hör ihop.

Inga kommentarer: