söndag 1 november 2009

Presentation av min läslista

I dag har jag, som jag gör ibland, försökt se om min bloggrulle behöver uppdateras. När jag hittar en läsvärd blogg brukar jag följa den ett tag och sedan kanske lägga till den i "Jag läser". Jag tar också bort länkar till döda bloggar eller till såna jag inte längre gillar, fast det senare är ovanligt. Men nu tänkte jag presentera min läslista för er som inte ids klicka på måfå. Jag tar det i bokstavsordning:

Alliansfritt Sverige skriver sällan långt, men desto oftare dagsaktuellt och roligt om den borgerliga alliansens Sverige. Så du hinner alltid titta in och hålla dig uppdaterad.

Always keepin' it real, alias "Saker under huden", alias Elin Grelsson, skriver ofta långt och alltid tänkvärt, bl.a. om relationer och genus, och ibland hakar jag på med ett eget inlägg. Elin skriver också krönikor och debattinlägg i diverse dagstidningar och kommer att debutera som författare, vilket jag ser fram emot!

Another Cyborg Manifesto har bloggosfärens snyggaste design, bara en sån sak. Blandar kortare och längre notiser ur vardagen med politiska betraktelser och debattinlägg. Me like.

Antigayretorik har varit en av mina stora favoriter när det gäller kritik av religiös trångsynthet och homofobi, och lanserade uttrycket "kvasidissident" vilket jag har gjort till mitt eget. Tyvärr skriver Tor Billgren inte lika ofta nu efter flytten till Sydafrika.

Christian Irjala är mannen i mitt liv och det kommer han alltid att vara. Tyvärr envisas han med att bo i Finland där han är verksam som inredningsarkitekt, allmän skönande och snart även (xxx - hemligt, tror jag). Vill ni se utsökta fotografier och läsa kortfattade poetiska texter så kan ni svalka er hos denna globetrotter.

En dramatikers dagbok skrivs av min älskade livskamrat Marty. Jag vet ingen som skriver lika mycket som hon - hennes anteckningsböcker kommer att få en egen avdelning på KB en dag, större än Strindbergs. Men lika framgångsrik som hon är som dramatiker, lika usel är hon på att uppdatera sin blogg, tyvärr.

Fru Zophie Klon är en av de mest oavbrutet intressanta människor jag vet, oerhört insatt i hjärnans vindlingar och en av mina absoluta stöttepelare här i livet. Hon skriver djupt personligt om sin tillvaro som just nu inte direkt är någon dans på rosor, och personifierar begreppet "det personliga är politiskt".

HBT-socialisterna är mitt senaste tillskott till läslistan. Deras kampvilja inspirerar mig!

Helds HBT-nyheter har för mig delvis tagit över den roll Antigayretorik spelade förut. Bengt Held är en jäkel på att få politiker att bekänna färg i HBT-frågor och skriver väldigt insatt. Jag håller sannerligen inte alltid med honom i hans analyser, men det är skönt med någon som alltid går att resonera med.

Jenny W:s webblogg skrivs av en person som jag beundrar väldigt, inte minst för hennes knivskarpa analys av Susanne Dodillets så kallade forskning på Newsmill och hennes avhandling "Mellan mäns händer". Tyvärr har hon ingen kommentarsfunktion, men det går att mejla henne. Hon skriver roligt, bitande och väldigt klokt om olika feministiska frågor.

Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist skriver om kultur, media och politik, samt en helt del mer personligt men fortfarande angeläget. Hennes texter är en njutning att följa.

Kamferdroppar skrivs också av en journalist, Charlotte Wiberg från Malmö. Här kan man ofta läsa om film och politik, t.ex. skarpa analyser av antisemitism. Mycket, mycket bra.

Lyxpiraya är också en av mina vänner, en oavbrutet kämpande, argsint, kärlekfull och allmänt jobbig jävel som man inte sätter sig på i första taget. Hon ger ordet civilkurage mening.

Nerd Life Deluxe blev berömd för sin fabulöst roliga remix av Pär Ströms pamflett "Mansförtryck och kvinnovälde". Han är ständigt läsvärd och ofta först med att svinga sitt trollspö över samhällsdebatten. Numera återfinner ni honom även som sex- snusk- och relationsbloggare här. Jag funderar på att fria.

Psykbryt går inte att göra rättvisa i det här korta formatet - klicka er dit och låt er uppslukas av Jonas Alvungers värld. Man har sällan så roligt som när man reser omkring i ett genis skalle.

Rabiatfeminism är just den feministiska skarprättare man längtar efter när dumheten blir för stor. Akta er, världens alla Åkessons! Hon har dessutom den goda smaken att bo i Vällingby, bara en sån sak.

Roya - Intersektionalen är intersektionalitetens NKOTB, eller en "Hatpredikant vars engagemang består av hat mot vita män" som Johan Ingarö har skrivit. Det måste man ju betrakta som en komplimang. Roya skriver vasst om aktivism och klimat, om xenofobi, genus och andra angelägna frågor.


Sara Lövestams blogg läser jag såklart så fort den uppdateras. Hon skriver dessutom i QX och är en flatikon och språkmaestro av guds nåde.

SKICK har jag länkat till länge, inte minst för Anders Utbults krönikor där (han skriver även på Alliansfritt Sverige). Här samlas flera skribenter som inte alltid håller med varandra, men det gör inte läsningen mindre intressant. Alltid väldigt insatt, stundom befriande roligt - och ibland ganska irriterande.

Sleepless är ännu en sån där skitsmart och snyggt designad blogg som får min att framstå som ett DTP-experiment från en gillestuga i Östhammar. Men vafan, det får jag hacka i mig, för jag älskar de här texterna! Så jävla bra skrivet om feminism och relaterade ämnen. Love it!

Trollhare hittar ni ofta längst upp i min läslista eftersom Immanuel skriver flitigare än någon annan. Ämnena är framförallt transsexualism och HBT-frågor, som behandlas med stor elegans och ett djupt engagemang. Trollhare är nästan alltid i topp över mest länkade i kategorin HBTQ på Bloggportalen, och det är verkligen välförtjänt. Trollhare äger!

Veronica Svärd - Intersektionen skrivs av en genomklok, lagom tjock person i sin bästa ålder, tillika styrelseledamot i Feministiskt initiativ. Det här är politik när den är som bäst!

Och därmed är listan slut. Den kanske känns diger, men jag lovar, det här är inte vilka bloggar som helst. Så ta en kopp te, slå er ner i en bekväm soffa och klicka er runt här. Det kommer ni inte att ångra. Är din blogg inte med? Då kanske den är satt på vänt, se ovan. Skriv och protestera! Och tipsa mig gärna om annan oumbärlig läsning i bloggvärlden!

9 kommentarer:

Hanna Gustafsson sa...

Wow, blir otroligt varm och glad över de snälla orden! Plus, massa intressanta länkar, yay!

Livet på den mörka sidan sa...

En jobbig jävel !Det klingar som musik i mina öron !
Kram

Grovt Initiativ sa...

men alltså ååååh <3

Christina sa...

kärlek till dig niklas!

Charlotte W sa...

Jag är så glad att du gillar min blogg Niklas. För jag tycker ju så mycket om din!
Tyvärr brukar jag vara för lat för att gå i polemik de (få) gånger jag har nån synpunkt på ngt du skriver. Men jag ska försöka bättra mig :)

Julia sa...

Å nu blev jag alldeles glad och generad här. (Jag trodde faktiskt att jag länkade till dig; ska åtgärdas.)

Niklas sa...

Ni förtjänar verkligen tack, allihop!
Livet är så mycket roligare med en bra bloggrulle.

Anna-Karin sa...

Åh tack! Nu när jag förvisats från Vällingby ett tag hinner jag dessutom läsa alla bloggar som jag annars bara hinner skumma. Åh så bra du skriver om rasism! (Bland annat.)

Och det där med feministisk skarprättare tror jag att jag skall sno som beskrivning till min blogg. :)

Anonym sa...

Åhh tack för de orden! Känslorna är ömsesidiga kan jag lova! Skriv på!

/Roya