lördag 24 oktober 2009

Frige David Isaksson!

Den svenska journalisten David Isaksson sitter sedan 2001 fängslad i ett främmande land, långt bort i en annan världsdel. Regeringen säger sig ha verkat för hans frigivande, men via så kallad tyst diplomati, detta för att inte förolämpa regeringen i landet långt borta. Så Isaksson är fortfarande kvar i fängelset och har med största sannolikhet torterats. De andra journalister som greps samtidigt som Isaksson är förmodligen döda. Utrikesminister Carl Bildts vill inte redogöra för några detaljer.

Melker Gezelius, en svetsare från Örebro, satt under några år i ett amerikanskt fängelse, på vaga grunder misstänkt för terrorism. Han frigavs så småningom och återvände till Sverige. Efter återkomsten vallfärdade han till Rom och studerade en tid vid Oscar Backis bibelskola i London. Den 10 september i år greps Gezelius i Pakistan med bl.a. cd-skivor i bagaget. Det låter kanske inte så graverande, tycker ni, men i samlingen ingick Carolas julsånger och Christer Sjögrens "O, helga natt". Den svenska regeringen tyckte dock inte att det fanns någon anledning att överanstränga sig för att få Gezelius frisläppt, men nu är han ändå hemma igen. Gezelius agerande har misstänkliggjorts av svenska medier. Ingen rök utan eld, menar man. Visserligen är han aldrig dömd för något brott, men ändå. Han är ju förmodligen högerkristen.

I augusti 2024 ber Sveriges regering 10 000 irakiska flyktingar om ursäkt för att i ett överilat och felaktigt beslut ha avvisat dem till Irak. Ett antal överlevande tas emot av Konung Carl XVI Gustaf och utrikesministern. "Vi är ledsna för följderna", säger utrikesministern och följer därefter med på en rundtur till de områden där flyktingarna hade rotat sig och trott sig vara fria från förföljelse.

Inga kommentarer: