Låt mig börja bakifrån. Hedi Bel Habib talar om vetenskap. Han har ganska höga tankar om sina egna kunskaper och har ingenting emot att göra drastiska uttalanden. När Mattias Flink hade skjutit ihjäl ett antal personer i Falun 1994 skrev Bel Habib: "Vi skördar nu frukterna av en destruktiv familjepolitik" (DN 1994-06-15). Ja, vi sätter våra stackars barn på dagis och då går det så här!
Denna tidiga och brutala separation påverkar barnen i deras känsligaste utvecklingsfaser och medför omätliga skador på det emotionella, existentiella och sociala området. Den offentliga barnomsorgen medför stora skador i socialisationsförloppet och försvårar starkt för ungdomar att fullfölja tonårsutvecklingen fram till ett socialt integrerat tillstånd.Att Mattias Flinks mamma hade varit hemma de första åren av hans liv var kanske lite pinsamt för Bel Habib, men han lät sig inte nedslås. Nej, några år senare säger han tvärsäkert: "Jag har aldrig påstått att inte barn blir intelligenta av att vara på daghem. Men jag kan också säga med säkerhet att 100 procent av självmordsfallen har sin grund i tidiga separationstrauman" (DN 1997-10-05). Så när Hedi Bel Habib skriver att något "vetenskapligt sett" är ditten och datten kan man lugnt bläddra vidare. Det gör i alla fall jag.
Heder är det viktigast kapitalet i ett förkapitalistiskt samhälle, skrev en gång Pierre Bourdieu efter att som antropolog ha utforskat kabylernas mycket komplicerade system med utbyte av gåvor och gengåvor. Bakom detta symboliska kapital låg ett mycket krassare kapital, där familjen med störst heder också kunde mobilisera flest skördearbetare - men för de inblandade hade en sådan analys varit oerhört förolämpande. De bemästrade ett sofistikerat spel (som t.ex. en utomstående antropolog aldrig skulle ha klarat av), men var så att säga hemmablinda för dess betydelse.
Och så är det inte bara för några exotiska infrarödingar - vi ingår alla i olika sociala sammanhang vilkas regler vi inte är helt medvetna om. Det är just människans brist på fullständig insikt i sitt beteende som gör att hon handlar mer logiskt än hon är medveten om, som någon skrev. Här i Sverige har vi till exempel fotbollssupportrar. En god supporter kan alla sitt lags resultat. Han (för det mesta, ja) ser alla matcher, klär sig i lagets färger och så vidare. Ju mer han kan, ju aggressivare han försvarar sitt lag, ju mer han ägnar det sitt intresse, desto mer symboliskt kapital tillskansar han sig. På så vis kan någon som saknar kulturellt och ekonomiskt kapital i vårt samhälle ändå få hög status. Ja, inte i akademin. Inte i bostadsområet. Men i klubben.
Patriarkat handlar också om kapital. Det Schyman vill visa är att talet om hederskulturers våld mot kvinnor kan fungera som alibi för främlingsfientlighet. Självklart ska alla former av våld mot kvinnor bekämpas, alltså även s.k. hedersrelaterat våld. Men det är viktigt att se vad som förenar, och viktigt att inte rasifiera dessa kvinnor, för det leder bara till att de behandlas ännu sämre, den här gången inte av sina familjer, utan av vårt rättssystem.
Kapital är kapital, oavsett om det är symboliskt eller ekonomiskt. Vill man förklara olika sociala strukturer gör man klokt i att ställa sig frågan vem som vinner på att de upprätthålls. En sådan materialistisk analys är inte tillräcklig, men den är en nödvändig början. Jag minns en gång under Vietnamkriget när vi demonstrerade utanför USA:s ambassad. Demokratisk Allians stack fram sitt fula tryne, men möttes av ropen "Samma fascister här som där!". Ja, just det. Vem tjänar på att kvinnor misshandlas och våldtas? The proof is in the pudding.