söndag 16 mars 2008

Kurvig genusvetare sökes

Jag borde väl svara på Martin Ingvars genmäle, men jag hinner bara inte. Så nu får vi sitta här och tycka saker om varandras åsikter utan att göra något särskilt åt det. Låt oss kalla det interaktiv tystnad. Eller jo, en reflektion hinner jag med, och det är att den tragedi som Ingvar ser i att pojkar (företrädesvis av arbetarklass och från vischan) betygsmässigt halkar efter flickorna inte är den tragedi jag ser. Jag tycker att det är tragiko-dikotomiskt att den befolkningsgrupp som i huvudsak har XY-kromosomer, testiklar och manlig fenotyp socialiseras på ett vis, medan en annan stor grupp (ni anar nog vilken) socialiseras på ett annat vis. Och att man bara ser dessa båda ytterändar av en glidande skala där vi alla kavar omkring lite på måfå. Det är med andra ord tragiskt att vi har "pojkar" och "flickor", för det får så negativa konsekvenser för så många, helt i onödan.
Kanske inte tragiskt, men bra synd, är att i övrigt excellenta forskare ofta myopiskt slinter över i något som närmast borde kallas vetenskeplighet: en övertro på sitt forskningsområdes förmåga att förklara fenomen som ligger utanför det.

Den kurviga genusvetaren, då? Jo, jag läste en kontaktannons där en man sökte en "svart, intellektuell kvinna". Ähum. Och apropå det: har ni tänkt på det putslustiga i att en domina kan ta pröjs av manliga slavar medan en master knappast får några betalande slavinnor? Nå, det är nu ren spekulation från min sida - om ni vet bättre så säg bara till. Men anledningen till denna skevhet, om det nu stämmer, torde vara att det liksom vore befängt att pröjsa för att bli förnedrad och kanske spöad när man blir det gratis varenda dag. Apropå negativa konsekvenser av att vi skapar två kön.

Inga kommentarer: