torsdag 21 maj 2009

Helgeflundra

Först kräver han att vi ska fira hans födelse. I tvåtusen år, annars blir han förtörnad. Törnekronan och golgatavandringan ska vi också fira. I 2 000 år! Minst. Annars blir han stött och faktiskt väldigt sårad. Vi ska helst fira minsta tilldragelse, som när han klappade en get och den mirakulöst nog sa bä. Ty de minsta av fän hava lättare att säga ett sanningens bä än de största hava att säga bu. Herr Lättstött uppmanar oss att fira Kristi Nysen alltid i armvecketdagen, den fjärde söndagen efter Pinjekottdagen (ja, han plockade upp en pinjekotte när han var ett och ett halvt och sa nåt rart till sin mor). Vi ska fira Kristi Stötte i tåndagen, Kristi Utlyser en klämdag-dagen, Kristi Äter vaktelägg med halwa-dagen (fast det låter som en äcklig kombination), Kristi Glömmer sina anteckningardagen och så vidare ad nauseam. Det är svårt att tänka sig någon mer självupptagen person. Tänk om alla skulle göra så! som min slöjdlärare Börje brukade säga om vi inte sopade upp hyvelspånen. "Här har jag suttit uppe hela natten och klippt ut en rolig tupp!" som det står i en Staffan Göthe-pjäs. Den sortens självcentrerade harmsenhet ska vi alltså vara klavbundna av. Dagis och skola håller stängt för att ALLA, HELA DAGEN, ska fira att den lilla anden till himlen for. Dagen innan stänger fritids tidigare och dagis försöker med diskreta antydningar få oss att låta barnen gå halvdag, för sen är det ju helgdag, klämdag och helg, så personalen får ledigt fyra dagar i rad - varför inte fyra och en halv? Strängt taget kan man införa halvdag varje fredag utifrån samma princip. På torsdagen blir det då kvartsdag och onsdagen blir helt ledig. På tisdagen är det alltså dag före ledig dag, med andra ord halvdag, och då blir måndagen ett slags klämdag som vi lika gärna kan hålla stängt. Vi säger det, tycker jag. Strängt taget kan vi lika gärna lägga ner hela verksamheten och i stället göra vårt yttersta för att Jesus inte ska gå med myrsteg för att han är purken för att ingen bryt sig om honom. Vi skiter i att jobba, hörni! Saliga äro de luspanka, för det är lättare för en uppsagd Volvoarbetare att få en avsugning av Jenna Jameson än för en laserskrivare att förvandla sig till en hälleflundra.

2 kommentarer:

Hed sa...

Å vi tycker så mycket om dig här när vi sitter runt vårt runda bord och äter spenat och ondgör oss över att t.om. internetbankens små bootar är lediga idag.

Dan sa...

maj är en tyndlös månad full med proteiner där man svävar mellan ledigt och jobb och räknar på knogar och tår och alla andra löst hängade organ för att komma ihåg ... varställde jag min surdet... nej det är ju vardag ... måste ringa mymlans mormor ... men nej hon är ju i Spanien ,,,man vill ha inte ha ett måste ... man flämtar ... djupt självupptagen ... är det njursöndag snart? ... har du köpt din mustasch? Viktlösheten pågår 21 grammes and still craving ...